Vodafone investeste 20 de milioane de euro pentru a dezvolta competentele digitale si educatia

Vodafone a anuntat o investitie de 20 de milioane de euro, derulata prin Fundatia Vodafone, pentru a extinde abilitatile digitale si programele educationale ale Fundatiei, finantand initiative locale in Albania, Republica Ceha, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Romania, Spania, Turcia si Marea Britanie. De aceasta investitie ar putea sa beneficieze 16 milioane de cursanti, pana in 2025*.

Programele, derulate in parteneriat cu organizatii de caritate si ONG-uri, vor permite oamenilor sa-si dezvolte cunostintele si abilitatile de utilizare a tehnologiilor digitale, obiectivul fiind acela  de a ajunge la milioane de elevi din ciclurile primare si gimnaziale, la persoane care nu sunt cuprinse in programe de educatie sau formare, la persoane aflate in somaj si la persoane in varsta.

Fundatia Vodafone lucreaza pentru a elimina decalajul de competente digitale, investind in programe pentru cursantii din invatamantul primar si gimnazial, care imbina formarea fata in fata cu accesul la platforme digitale pentru a asigura perfectionarea elevilor si a profesorilor. Spre exemplu:

  • DigiCraft (Spania): o platforma de invatare a abilitatilor digitale pentru elevii din invatamantul primar, care a sprijinit 93.000 de utilizatori unici in perioada martie – iulie 2020, ca urmare a  inchiderii scolilor cauzate de pandemia de COVID-19.
  • Generation Next (Grecia, Albania): combina ateliere STEM si materiale de invatare digitale si a ajutat la imbunatatirea abilitatilor digitale a peste 61.000 de adolescenti, pana in prezent. Tinta este de a ajunge la un milion de cursanti prin intermediul platformei, pana in 2025.
  • Coding for Tomorrow (Germania): ii invata pe copiii si adolescentii de la clasa I pana la clasa a X-a, precum si pe profesorii lor, cum sa foloseasca tehnologiile digitale intr-un mod independent, critic si creativ. Prin intermediul unor zile de proiecte, ateliere si cursuri de formare pentru profesori, Coding for Tomorrow a ajuns pana acum la 119.500 de studenti si profesori.
  • Scoala din Valiza (Romania): program aflat in derulare in 50 de scoli care pune la dispozitia elevilor si a profesorilor o platforma de e-learning si tehnologia (tablete, laptopuri, conexiune la Internet) necesare dezvoltarii abilitatilor digitale.  
  • Scoala Digitala (Ungaria): program de invatare digitala centrat pe dezvoltarea abilitatilor si a competentelor digitale ale tinerilor din medii defavorizate, constand in asigurarea accesului la dispozitive pentru elevi si cursuri de e-learning pentru profesori. Programul ofera, de asemenea, o platforma de partajare de continut si o librarie cuprinzand peste 200 de aplicatii educationale gratuite pentru smartphone si tablete. De acest program au beneficiat, pana in prezent, 49.000 de elevi si cadre didactice. 
  • Mastere online (Olanda): program interactiv gratuit, in care peste 450.000 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani au avut acces la informatii despre ce inseamna o lume digitala, despre abilitatile de creatie, dar si despre cum sa ai un comportament online responsabil pentru a fi in siguranta.

De asemenea, Fundatia Vodafone isi propune sa imbunatateasca abilitatile digitale si pentru persoanele trecute de 65 de ani, in conditiile in care masurile de izolare si distantare sociala impuse de pandemia COVID-19 a adancit izolarea si insingurarea acestei categorii de cetateni. 

Procentul persoanelor cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani fara acces la Internet variaza de la 13 la 36% in tari precum Irlanda, Luxemburg si Republica Ceha. Fundatia Vodafone va derula in aceste tari un program prin care isi propune sa ajute 880.000 de seniori, pana in 2025. Totodata, multi dintre acestia nu au abilitatile necesare utilizarii Internetului, o problema pe care Fundatia Vodafone isi propune sa o adreseze prin ateliere fata-in-fata, o platforma de e-learning si suport digital pentru a ajuta persoanele in varsta sa fie tot mai active intr-o societate tot mai digitalizata. 

*Fundatia Vodafone utilizeaza metodologia „Lives Improved” (Viata imbunatatita) pentru a evalua impactul proiectelor sale asupra publicului, evaluare realizata anual de Dalberg. Pana in 2025, programele de dezvoltare a abilitatilor digitale derulate de Fundatia Vodafone vor ajunge, in cel mai rezervat scenariu, la cel putin 16 milioane de beneficiari.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *