Cum sa alegi un motocultor
Inainte sa ajungem sa vorbim despre cele mai bune motocultoare, cred ca ar trebui sa stabilim pentru inceput ce sunt acelea. Conform Wikipedia, motocultoarele sunt utilaje agricole cu motor pentru prelucrarea terenului. Desigur, ar fi foarte multe de zis despre ele, dar cred ca ar fi cazul sa las specialistii sa va lamureasca. Toate informatiile despre motocultoare si alte utilaje agricole gasiti pe www.cultivi.ro.
Revenind la subiect, sperand ca ati intrat pe acel site si v-ati lamurit, este timpul sa vedem ce ar trebui sa avem in vedere atunci cand alegem un motocultor.
1. Motorul
– aveti la dispozitie doua variante: motorul electric si motorul diesel
– in functie de tipul motorului o sa puteti stabili consumul si puterea oferita
– cu cat este mai mare puterea motorului, cu atat mai mare va fi consumul, dar si randamentul va creste
– motorul diesel este recomandat pentru suprafete mai mari
2. Tipul motocultorului
Exista trei tipuri: hobby (sistem de transmisie simplu), semiprofesionale (sistem de transmisie cu lant si cutie de viteze; pot utiliza ritmuri diferite de lucru) si profesionale (se mai numesc si motocultivatoare; transmisie prin ambreiaj de la motor la cutie de viteze)
Cele mai recomandate, evident, sunt cele profesionale. Acestea au o putere mult mai ridicata, multe functii, sunt foarte performante si pot lucra soluri grele. Dar si pretul este pe masura…
3. Dimensiunea frezelor
Aici trebuie sa aveti in vedere latimea frezelor (latimea pe care o poate acoperi axul cu freze incorporat la o singura trecere). Majoritatea au dimensiuni intre 80 si 100 de cm, in timp ce motocultivatoarele pot ajunge la aproximativ 140 de cm.
4. Functiile
– dispozitivele din gama profesionala vin livrate cu echipament complet: cultivator, set de roti, plug, remorca; e bine sa aveti toate aceste lucruri in vedere
– un panou de control este foarte util
– comenzile trebuie sa fie cat mai usoare
– inaltimea de lucru ar trebui sa fie reglabila; la fel si latimea de lucru
5. Parametrii de cultivare
– trebuie avute in vedere adancimea de lucru si capacitatea de acoperire a suprafetelor
– motocultoarele hobby (adancime pana la 20 cm, capacitate de acoperire de pana la 5.000 de metri patrati), motocultoare semiprofesionale (adancime 20-22 cm, capacitate de acoperire intre 5.000 si 10.000 de metri patrati), motocultoarele profesionale (adancime 22-25 cm, capacitate de acoperire de peste 10.000 de metri patrati)
Cam acestea ar fi criteriile pe care ar trebui sa le aveti in vedere atunci cand alegeti un motocultor.