Semne, simptome si tratamentul granulomului dentar

Una dintre problemele complexe cu care se pot confrunta pacientii care nu isi intretin dantura in mod corespunzator este dezvoltarea unui granulom dentar. Acesta apare, de cele mai multe ori, in urma infiltrarii bacteriilor pana la varful radacinii, iar acestea provin din canalul dentar infectat. Astfel, tesutul inconjurator sanatos se transforma intr-unul de granulatie, ce reprezinta o modalitate naturala a organismului de aparare in fata unei probleme.

Care sunt semnele?

Din nefericire, dezvoltarea unui granulom dentar nu ofera pacientilor simptome, ci doar in anumite situatii se manifesta prin jena sau dureri modeste, care de cele mai multe ori pot fi asociate unei alte conditii. Totodata, uneori pot aparea inflamatii ale gingiei in zona dintelui afectat, fie dureri severe, astfel ca este esential sa fie luate masurile adecvate.

Care sunt riscurile?
Daca un granulom dentar nu este tratat, exista oricand riscul ca alte organe ale corpului sa fie infectate, alaturi de dintii invecinati. In plus, in cazul in care acesta e localizat in zona laterala a arcadei superioare, atunci se poate dezvolta si sinuzita maxilara, insa se distruge si osul care sustine dintele, iar acesta devine mobil.

Tratamentul de canal
Oricine poate apela la un cabinet stomatologic modern si bine echipat, unde opereaza doar medici experimentati, precum 3D Dental, iar una dintre posibilitati este optarea pentru tratamentul endodontic. Acesta poate fi eficient doar atunci cand infectia este modesta, iar in urma interventiei granulomul se va micsora treptat, in caz contrar este nevoie de trecerea la o alta optiune.

Rezectia apicala
Rezectia apicala este un tratament chirurgical de care se tem numerosi pacienti, in ciuda faptului ca aceasta se efectueaza sub efectul anesteziei. Interventia presupune efectuarea unei incizii la nivelul gingiei dintelui afectat, prin care se va face o fereastra, astfel incat sa se creeze acces pana la varful radacinii, ce va fi inlaturat alaturi de infectie. Acest tratament poate fi vazut ca o ultima sansa de salvare a dintelui afectat, in caz contrar singura optiune ramane extractia sa.

Extractia dentara
Asadar, aceasta este o procedura foarte simpla, care poate fi necesara in cazul granuloamelor de dimensiuni mari, care nu pot fi eliminate pe alte cai, iar dupa extractia dintelui, granulom este inlaturat cu ajutorul unei tehnici numite chiuretare. In schimb, este esential ca dintele lipsa sa fie inlocuit pe viitor, intrucat in caz contrar pot fi atrase mai multe probleme precum migratia dintilor in incercarea de acoperire a locului lipsa, precum si dereglarea ocluziei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *