S-a lansat expoziția digitala Adolescent în comunism
Cel mai recent proiect Muzeul Memoriei explorează perioada adolescenței petrecută în comunism, în perioada anilor ‘65-’74. Cercetarea transpusă într-o colecție de amintiri, mărturii, interviuri, fragmente din presă, ziare, televiziune și altele are la bază un gând simplu: care sunt asemănările și deosebirile între adolescența trăită astăzi și cea de acum două generații?
Mai mult, noul capitol al Muzeului Memoriei este un liant menit să conecteze diverse generații prin demonstrarea faptului că adolescența vine cu frământări, întrebări și bucurii similare.
„Și ce mi-aș fi dorit eu în viață să ajung… n-a fost să fie. Mi-ar fi plăcut să lucrez într-un laborator criminalistic, într-un anonimat complet și să fiu atât nebună încât când cineva va primi un raport, ceva, făcut de mine, să nu se îndoiască. Să fiu, să trăiesc într-un anonimat confident. Și soarta m-a aruncat așa, să lucrez cu pacienții, să lucrez într-un colectiv mare. Bineînțeles că am lucrat cu o dragoste nemărginită… și mi-a plăcut ce am făcut. Dar eu, așa, dacă ar fi să aleg încă o data, aș alege așa, a fi cu putință să lucrezi așa într-un laborator… mai ales cu mijloacele astea moderne acuma de lucru.’’ – C.D., unul dintre cei care și-au încredințat amintirile.
În cercetare, sunt cuprinși 10 ani în care, pentru cei intervievați, s-au schimbat anotimpuri, mentalități, activități, prietenii, bănci de școală cu cele de liceu, libertăți și restricții, muzici și filme. Expoziția digitală de pe muzeulmemoriei.ro relevă cu ce au rămas, ce ne-au transmis, ce putem să învățăm sau la ce putem să renunțăm.
Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.