FILMIKON, prima ediție la București
Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții.
Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin. FILMIKON va avea loc la București între 18 – 25 ianuarie la Cinema Elvire Popesco, Cinema Union și Catedrala Sf. Iosif.
Toate filmele vor fi urmate de discuții la care vor fi invitați teologi (reprezentanți ai mai multor confesiuni creștine din România – catolică, ortodoxă, evanghelică sau protestantă), dar și psihologi și oameni de cultură. Printre moderatorii discuțiilor se numără Irina Margareta Nistor și actrița Olimpia Melinte.
Evenimentul se va deschide cu proiecția în avanpremieră a celui mai recent film semnat de Wim Wenders – Perfect Days – câștigător al Premiului Juriului Ecumenic la Cannes 2023. Juriul și-a motivat astfel alegerea: “Perfect Days e o capodoperă a artei cinematografice, o bijuterie cu accente profund poetice. Filmul spune o poveste umană puternică despre speranță, frumusețe și transfigurare a vieții de zi cu zi”. Proiecția va fi urmată de un dialog cu preotul romano-catolic Francisc Doboș.
Programul primei ediții a festivalului este alcătuit din filme care ating dimensiunea spirituală a existenței și care ilustrează complexitatea umană, descriu realități sociale grave, dezvăluie luminile și umbrele unor relații de familie și prietenie, descoperă grijile și preocupărilor copiilor în lumea adulților sau articulează lupta pentru libertate și drepturile omului.
Spectatorii vor avea ocazia să urmărească producții recente precum filmul românesc Libertate (r. Tudor Giurgiu, premiat la CineFest Miskolc 2023), sau Totem (r. Lila Avilés, premiat la Berlin 2023) și La Stejarul Bătrân (r. Ken Loach, mențiune la Cannes 2023), dar și filme care au fost apreciate de juriile ecumenice în anii trecuți: Capernaum (r. Nadine Labaki, premiat la Cannes 2016) și Dumnezeu există și numele lui este Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska, premiat la Berlin, 2019).
În program este inclus și un cine-concert spectaculos, care va avea loc la Catedrala Sf. Iosif: Patimile Ioanei d’Arc, un film mut francez din 1928 în regia lui Carl Theodor Dreyer, va fi acompaniat live de organistul Alexandre Catău care va interpreta, prin tehnica improvizației, coloana sonoră a filmului. Un alt eveniment special va fi proiecția documentarului Fratelui meu din exil (2009, r. Anca Berlogea-Boariu), o producție SIGNIS România, în care actorul Dan Condurache joacă rolul Monseniorului Vladimir Ghika. Filmul pornește de la scrisorile pe care acesta i le-a trimis fratelui său Dimitrie și vorbeşte despre instalarea regimului comunist în România şi încercarea statului totalitar de a desfiinţa Biserica Greco-Catolică.
Programul complet al FILMIKON va fi publicat în curând pe eventbook.ro, dar și pe pagina de Facebook SIGNIS România. |