Cinepolitica se intoarce – Patru zile de film politic in Bucuresti

Festivalul International de Film Cinepolitica, singurul festival din Europa Centrala si de Est dedicat filmului politic, revine intre 18 si 22 aprilie, in Bucuresti, la Cinema Elvire Popesco.

Dupa un 2018 agitat politic pe plan mondial, dar si in Romania, cea de-a opta editie a festivalului Cinepolitica aduce pentru spectatorii sai cele mai noi si puternice filme cu tematica predominant politica, lungmetraje, filme de fictiune sau documentare, reunite sub sloganul  „Not so politically correct”.

The Factory, cel mai nou film al regizorului rus Yury Bykov, va deschide cea de-a opta editie a festivalului, joi, 18 aprilie, la ora 20:30, in sala de cinema Elvire Popesco.

Filmul spune povestea unui oligarh local influent, Kalugin (Andrey Smolyakov), care decide să închidă fabrica pe care o deține. Motiv pentru care un grup de muncitori neplătiți, îl răpesc pentru a-și recupera salariile. Conduși de misteriosul Alexei (Denis Shvedov), ale cărui motive sunt departe de a fi clare, și încolțiți de poliție și de protejații lui Kalugin, răpirea devine un adevărat tur de forță de acțiune, dramă și suspans.  

“Am ajuns la cea de a opta ediție a Cinepolitica păstrând nealterată aceeași dorință: să prezentăm filme din spații culturale și momente istorice cât mai variate dar care tratează probleme fundamentale, relevante pentru fiecare dintre noi. Încercăm în permanență să aducem în față publicului producții care pot avea un real impact, fără a face compromisuri.

Dacă vorbim despre filmele de ficțiune, valoare artistică rămâne primordială, iar pentru documentare punem mereu în balanță și conținutul informativ, care trebuie să fie cât mai tranșant și proaspăt. Suntem în continuare la fel de convinși că, la final, doar spectatorul, prin propriul său sistem de analiză, va decide poziția și părerea să, în modul cel mai democtratic cu putință.”, spune Marius Copel, selecționerul festivalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *