Festivalul International de folclor “Garofita Pietrei Craiului” 2018

In perioada 6-8 iulie 2018, Centrul Cultural Reduta din Brasov organizeaza a XII-a editie a Festivalului International de Folclor ”Garofita Pietrei Craiului”, eveniment care promoveaza traditiile si diversitatea culturala, oferind publicului o experienta multiculturala unica.

In cele trei zile, festival va reuni ansambluri folclorice ramanesti, ansambluri internationale din Croatia (Ansamblul “KUD “KLAS” Podsused), Polonia (Ansamblul LUDOWY ZESPÓŁ PIEŚNI i TAŃCA ,,SKOWRONKI”), Grecia (Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi “Alexandru cel Mare”), Ungaria (Ansamblul ”Csaba Ethnic Folkdance Group”), ansambluri ale comunitatilor romane din Bulgaria (Ansamblul folcloric ”Florentiana”), Ucraina (Ansamblul ”Martisor”), Serbia (Ansamblul folcloric ”Radu Flora”), Republica Moldova (“Ansamblul folcloric ”Tineretea”) si Ansamblurile Centrului Cultural Reduta: Ansamblul folcloric ”Poienita” si Ansamblul de dansuri germane Korona, al Centrului Cultural Reduta.

Încă de la primele ediții s-a dorit a fi un festival itinerant, care să promoveze în zone importante ale județului cultura tradițională a țărilor participante, dar și ”zestrea” neamului nostru, folclorul fiind cel mai bun element de integrare, de relaționare între popoare, etnii, regiuni și localități.

Dacă ziua de vineri este dedicată promovării în județ a culturii tradiționale a țărilor participante, o parte din ansamblurile invitate urmând să susțină câte un spectacol la Făgăraș (Cetatea Făgărașului, ora 18:00) și la Cetatea Prejmer (ora 17:00), zilele de sâmbătă și duminică vor fi dedicate publicului brașovean. Pentru că Anul Centenar este despre unitate și valori, despre mărturii din trecut și mărturii pentru viitor, în program este inclusă ”Ziua multiculturalității”, sâmbătă, 7 iulie 2018. Ansamblurile comunităților de români din Bulgaria, Ucraina, Moldova și Serbia, Ansamblul ”Csaba Ethnic Folkdance Group” din Ungaria, Ansamblul de dansuri germane ”Korona” și Ansamblul folcloric ”Poienița”, vor prezenta publicului, prin dans, povești despre tradiții și obiceiuri, într-un spectacol în Piața Sfatului, de la ora 17:00.

Duminica, in ultima zi a festivalului, publicul este invitat la o parada a costumelor populare (ora 16:00) si la spectacolul de gala, in Piata Sfatului (incepand cu ora 17:00), la care va participa, pe langa ansamblurile internationale invitate, Ansamblul folcloric Poienita al Centrului Cultural Reduta.

In incheierea serii de gala, Matilda Pascal Cojocarita va sustine un recital sub acompaniamentul Orchestrei ”Plaiuri Transilvane”, condusa de dirijor prof.Liviu Ioan Iosif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *