Scapa de gingivita printr-un tratament corect

Afcetiunile dentare apar din ce in ce mai des in randul romanilor deoarece lipsa educatiei cu privire la sanatatea orala este infima. Foarte multe persoane din Romania se confrunta cu diverse afectiuni deoarece nu isi ingrijesc dantura cum trebuie, de multe ori nu pentru ca nu vor, ci pentru ca nu stiu cum. 

Copiii trebuie invatati de la vasrte fragede cum sa isi ingrijeaza dintii si cum sa previna aparitia anumitor afectiuni. Nu este de ajuns un “spala-te pe dinti dimineata”, o ingrijire optima consta in mai multe etape si proceduri, iar consultarea unui medic stomatolog trebuie sa faca parte din lista noastra de prioritati.

De unde ma pot informa cu privire la o iginea optima orala?

Aceaste informatii ar trebui predate in scoli, insa nu se intampla asta in prea multe unitati de invatamant din tara noastra, asa ca trebuie sa consultam un medic specialist. Acesta ne va oferi toate informatiile necesare pentru a ne ingriji corespunzator dintii. Totodata ne va recomada si produsele de ingrijire orala optime pentru dantura noastra. 

Vizita la un cabinet stomatologic trebuie efectuata de cel putin 2 ori pe an pentru a putea preveni aparitia anumitor afectiuni ce ne pot da batai de cap mai tarziu. Este esential sa facem acest consult si sa nu il amanam, ca orice alt organ, gura poate suferi si ea diverse afectiuni care, netratate, pot progresa si crea complicatii.

Din ce cauza pot dezvolta anumite afectiuni ale danturii sau gingiilor?

Unele afectiuni se mostenesc de la parinti, altele sunt rezultatul lipsei unei igiene optime sau a lipsei unei ingrijiri de orice fel al danturii, respectiv gingiei. Consumarea unor alimente daunatoare poate fi cauza ingalbenirii dintilor sau a depunerilor de piatra denara, denumita si tartru. De asemenea, daca nu ne spalam pe dinti zilnic si nu folosim produsele corecte riscam sa dezvoltam placa bacteriana.

Cum scap de tartru?

Tartrul dentar poate fi indepartat de catre medicul specialist, stomatologul va efectua un detartraj apoi un periaj profesional, curatand in totalitate suprafata dintilor si a gingiei, prevenind gingivita. 

Ce este gingivita?

Gingivita este faza incipienta a paradontozei. Aceasta se manifesta prin inflamarea gingiilor si sangerarea acestora. Acestea sunt mecanismul de aparare al gingiei in fata depunerilor de bacterii.

La inceput poate parea inofensiva, dar, netratata, poate duce la retractile gingivala. Retragerea gingivala este un semnal de alarama pentru noi sa consultam de urgent un medic stomatolog. Cand gingia se retrage spre radavina dintilor, aceasta se poate desprinde, lasand loc bacteriilor sa patrunda, formand paradontoza. In cazurile avansate de paradontoza se poate ajunge la pierderea dintilor.

Este esential sa consultam un medic stomatolog de cel putin 2 ori pe an pentru a preveni aparitia afectiunilor ce ne pot da batai de cap grave. Pierderea dintilor este o problema mare, mai ales ca acestia nu mai cresc la loc si va fi nevoie de un implant, care este foarte costisitor.

Trebuie sa ne informam cu privire la o igiena orala optima pentru a preveni aparitia bolilor parodontale.

Cum se trateaza gingivita – gingivita tratament?

Gingivita, fiind o faza incipient, se trateaza usor. Tot ce trebuie sa faceti este sa consultati medicul stomatolog pentru a va curate dintii intr-un mod profesional de tartru, apoi va va recomanda tratamentul optim. 

De multe ori este nevoie doar de un periaj corect si de folosirea unei paste de dinti eficiente pentru tratarea gingivitei. Tratamentele naturiste dau roade in aceste situatii, dar trebuie urmate doar daca au fost recomandate de catre medicul specialist, pentru ca daca sunt luate dupa urchete riscam sa agravam situatia.

In cazul in care aveti deja retractile gingivala, medicul stomatolog va recomanda tratamentul optim. Daca aceasta este avansata, se poate apela la o interventie chirurginacala de reconstructive a gingiei. Acest procedeu este mult mai costisitor, de aceea este recomandat sa apelati la medicul specialist din timp pentru a preveni aceste afectiuni si a va scuti pe dumneavoastra de unele cheltuieli.

Este recomandat, in cazul in care aveti copii, sa ii duceti pe cei mici la dentist pentru a ii educa cu privire la o igiena orala optima si pentru a ii informa cu privire la afectiunile ce pot aparea din cauza unei igiene precare. Cum am precizat la inceput, romanii duc lipsa de aceasta educatie si de aceea foarte multi se confrunta cu probleme dentare sau boli paradontale.

Paradontoza se poate mosteni, de aceea, daca unul sau ambii parinti au aceasta afectiune, este nevoie sa isi duca copilul la un consult stomatologic pentru a il preveni. 

Foarte multe persoane apeleaza la medicul dentist doar din cauza unui aspect neplacut al dintilor, nestiind ca acest aspect inestetic este cauza unei afectiuni a dintilor sau a cavitatii orale. Radacina dintilor dezgolita, ce da un aspect mai lung al dintilor, cauzand un aspect inestetic al zambetului, este retractia gingiviala, adica primul semn ce prevesteste paradontoza.

Nu trebuie sa consultam un medic specialist doar pentru ca nu ne place aspectul dintilor nostrii sau doar cand ne doare un dinte. Aceste consulturi trebuie efectuate periodic pentru a preveni afectiunile, pentru a putea fi sanatosi. Sanatatea trebuie sa fie pe primul loc, inclusiv cea orala. Apelati cu incredere la un medic specialist in stomatologie pentru ca numai acesta va poate ajuta sa preveniti sis a vindecati anumite afectiuni ale dintilor sau ale gingiilor.

Gingivita se trateaza usor, iar tratamentul pentru aceasta nu este costisitor, de multe ori poate fi efectuat si acasa, de aceea este necesar sa apelati din timp la medicul stomatolog, pentru a va putea diagnostic corect si pentru a va da tratamentul optim prin care puteti scapa de aceasta afectiune silentioasa a gingiilor. In cazul in care aveti depuneri massive de tartru, ce nu poate fi indepartat classic, unele cabinete dispun de tratamentul laser, prin care indeparteaza intr-un mod mult mai eficient placa bacteriana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *