7 Pasi pentru o siguranta sporita a locuintei
Fie ca in acest an planifici sa te muti la casa, fie ai renovat si vei continua sa faci anumite modificari sau transformari in perioada ce vine, siguranta ta, a familiei si a locuintei in care stai trebuie sa ramana mereu pe primul loc.
Inainte de a prezenta in mod efectiv anumite sugestii extrem de utile pentru a imbunatati acest aspect, inainte de a te hotari asupra instalarii unui anumit sistem de alarma sau de securitate, e bine sa tinem cont de persoanele ce locuiesc alaturi de noi; daca instalam aparatura prea dificil de operat, indiferent de gradul ei de performanta, s-ar putea ca membrii familiei noastre sa o ignore sau sa faca greseli in incercarile de a o folosi.
Asadar, e bine sa stim ca la baza acestei ecuatii vor sta oamenii – ei sunt o parte majora a aranjamentelor de securitate ce vor urma. Trebuie deci sa avem parte de cooperarea lor si sa stim cu exactitate cat de mult putem forta lucrurile, pentru aceasta cauza, a securitatii. Dupa ce aceste aspecte au fost stabilite, poti continua cu modificarile sau achizitiile – descopera aici sisteme de alarma potrivite oricarui tip de casa si alege sa investesti corect!
1. Asigura-te ca locuinta ta arata ca si cum ar fi cineva in ea
Majoritatea hotilor sunt oportunisti – vizeaza casele ce par mai neprotejate si mai putin locuite. Un prin pas in securitatea casei tale e deci acesta – nu lasa corespondenta, pliantele sau ziarele sa ti se adune in cutia postala sau in zona portii (dar nici chiar dupa intrare). Luminile interioare sunt de asemenea importante – lucru ce se poate realiza cu ajutorul temporizatoarelor. Lasarea masinii in fata intrarii poate sa ajute, in egala masura.
2. Creaza-ti un perimetru de siguranta
Acest lucru se poate realiza prin ridicarea unor pereti sau a unor garduri; deseori insa, nu este suficient si trebuie suplimentate de plasarea strategica de camere video de supraveghere sau detectori de miscare
3. Fii sigur ca toate intrarile sunt luminate
Pentru marea parte a caselor, solutiile de mai sus nu sunt suficiente. Tocmai de aceea, e bine sa ne asiguram ca intrarile in locuinta (oriunde ar fi plasate) sunt bine luminate. Lucrul acesta poate fi programat sau poate fi setat cu ajutorul senzorilor de miscare.
4. Instaleaza dispozitive de oprire si vizoare
Usile sunt asadar urmatorul punct de care trebuie sa tinem cont. Rezistenta lor e de maxima importanta, tocmai de aceea nu trebuie sa uitam sa le blocam. Vizorul poate fi suplimentat de un interfon, pentru o comunicare mai buna.
5. Securizarea ferestrelor
Poate ai doar doua usi de acces, insa ai peste 10 ferestre. Infractorii stiu ca in astfel de cazuri, foarte frecvent, una poate sa ramana deschisa. Inchizatorile standard nu sunt atat de rezistente, tocmai de aceea se recomanda gratii sau alte solutii
6. Pastreaza lucrurile de valoare in siguranta
Nu lasa aceste lucruri la vedere – sau si daca o faci, personalizeaza-le gravand pe ele anumite elemente de identificare. Astel vor putea fi vandute mai greu ori chiar deloc; in majoritatea cazurilor, politia le poate gasi si returna usor. Daca e vorba de obiecte de arta sau antichitati, fa o serie de fotografii clare, in casa ta.
7. Ia in considerarea achizitia unor sisteme de alarma
Aceste dispozitive nu sunt in sine un impediment fizic, vizibil pentru raufacatori. Ofera insa unul extrem de clar, de ordin psihologic. Intr-un cartier unde patruleaza politia, alarma va mari sansele ca hotul sa fie prins. Daca respectivul sunet nu va cauza acest lucru, mai mult decat sigur il va determina pe hot sa renunte.
Costul unui astfel sistem de alarma poate sa varieze destul de mult. Cele mai simple, vechi sau ieftine astfel de dispozitive pot sa fie dezactivate de infractori. Cu cat sunt mai complexe si mai nefamiliare, cu atat va fi mai greu ca acestia sa le dezactiveze; asadar, vor renunta. De asemenea, monitorizarea acestor sisteme de catre firmele de paza si protectie sunt un alt aspect, la fel de important. Solutiile suplimentare, cum ar fi instalarea unor sirene foarte puternice de exterior, amplasate foarte vizibil, ori posibilitatea alertarii prin sms sau apel catre doua numere ale proprietarilor, sunt mai mult decat binevenite.
Piata actuala din Romania ofera o gama diversificata de produse, in acest segment – astfel exista fie kituri complete de tip sistem alarma, variante wireless; de asemenea acestea pot fi cumparate si ca dispozitive separate, pentru o configurare personalizata. Pentru mai multe detalii acceseaza oferta online de sisteme de alarma prin www.ordis.ro.
Pe langa instalarea unui sistem de alarma necesar pentru protectia locuintei, ar trebui la fel de necesar instalarea unui sistem de supraveghere care sa fie pus in paralel cu sistemul de alarma conectat la un dispecerat al unei firme de paza.