Inchiriere pe termen scurt sau leasing? Cum e mai avantajos?

Pentru firmele care isi doresc mai multa mobilitate, o solutie avantajoasa, in cazul unor proiecte bine definite ori in cazul in care se doreste utilizarea pentru o perioada determinata de timp, este inchirierea pe termen scurt. O astfel de solutie poate fi una benefica atat calitativ cat si cantitativ – din punct de vedere al pretului. Sunt situatii in care ai nevoie de o masina pentru un timp limitat, si atunci, n-ai dori sa inchei un contract pentru o perioada lunga de timp.

Care este varianta optima pentru mine? Leasingul ori inchirierea?

Iti sugeram sa faci o mica analiza asupra nevoilor pe care le ai.

Iata cateva idei ajutatoare care s-ar putea sa-ti fie de folos.

Ai nevoie reala de un contract de leasing?

La acest moment, cand lucrurile sunt atat de complicate cu vanzarile auto, inchirierea pe termen scurt poate fi alegerea potrivita atat pentru persoane fizice cat si pentru cele juridice.

Daca utilizezi o flota auto, clar ca un leasing operational este mai avantajos decat o inchiriere.

Pe de alta parte, inchirierea vine cu avantajul ca firma plateste atat cat utilizeaza, nici mai mult nici mai putin.

Daca compania ta e la inceput de drum, leasing iti este aproape inaccesibil – conditiile de acordare fiind dificile.

Un alt dezavantaj mare al leasinguli este acela de a fi nevoit sa platesti o suma mare drept avans. Unii dealeri auto practica un avans mare, desi se lauda cu rate mici.

Un leasing poate fi foarte scump, mai ales daca nu esti atent la toate conditiile si nu te documentezi temeinic inainte de semnarea contractului.

Traim vremuri destul de complicate din punct de vedere social si economic, sunt firme care supravietuiesc cu greu, nicidecum sa se mai gandeasca si la incheierea unui contract de leasing pe termen lung. Sunt situatii in care multi doresc sa renunte la contracte de leasing costisitoare, tocmai din cauza acestor probleme economice actuale. Daca si tu esti intr-o astfel de situatie, vezi ce se intampla cand intarzii cu ratele la un leasing.

Chiar si in aceste conditii dificile, patronii romani incearca pe cat posibil sa-si motiveze angajatii, indeosebi pe cei noi. Pentru acestia din urma unii patroni ofera conditii deosebite pentru a-i pastra in firma: masina, telefon, laptop, asigurari de sanatate private, etc.

Si totusi, cine n-ar fi ingrijorat astazi sa sa angajaeze intr-un contract de leasing pentru o perioada asa mare de timp?!

Iata de ce inchirierea pe termen scurt este o varianta mai convenabila si, de ce nu, mai flexibila.

Beneficiile unei inchirieri pe termen scurt

In acceptiunea generala, a inchiria o masina inseamna sa inchiei un contract de utilizare a ei pentru o perioada determinata de timp.

Astfel de angajamente de inchirieri pot fi deosebit de flexibile si convenabile din multe puncte de vedere.

O inchiriere scuteste clientul de gestionarea masinii, lucru care se traduce in economii atat de bani cat si de timp.

De asemenea, in caz de accident, gestionarea creantei este in detrimental operatorilor, plus de asta beneficiezi si de asistenta rutiera, de o ev entuala inlocuire a masinii.

INtr-un cuvant, din multe puncta de vedere, este mult mai comoda o inchirire, in special atunci cand vrei sa-ti schimbi masini, astfel incat sa beneficiezi de ultimele noutati in materie de tehnologie.

Tu practice nu te ocupi de sarcinile referitoare la masina.

Nu trebuie sa facem insa confuzie intre inchirierea pe termen scurt si cea pe zi. La inchirierea pe zi intri in posesia masinii pentru cateva zile, pe cand la cea pe termen scurt discutam de cateva luni de contract.

La baza inchirierilor pe perioade de cateva zile stau de regula premisele unei activitati economice dezvoltate. Sunt orase unde o astfel de activitate este deosebit de prolifica, dupa cum sunt altele unde inchirierile pe zi nu sunt bine primite.

La noi in tara, Bucurestiul este printre localitatile cu posibilitatile cele mai ridicate in aceasta directie (conducand de departe in topurile economice). Cand vorbim de inchirieri auto in Romania, Bucurestiul este reperul.

Poti inchiria pe perioade scurte de timp orice automobil, indiferent ca vorbim de masini de lux, utilitare ori masini de familie.

Cei care apeleaza la astfel de servicii se indreapta in primul rand catre o anumita categorie de masini.

Oamenii vor sa stie si ce dotari are masina si care este pretul de inchiriere. Conteaza si modelul masinii, dar in final exista un mixt intre aceste doleante pe care clientul le are.

De ce ai alege o inchiriere in detrimentul unui leasing?

Iata cateva motive care te-ar putea face sa optezi pentru o astfel de vatianta:

– esti cu afacerea la inceput si ai nevoie de o masina ori mai multe

– nu ai un credit scor bun si nu-ti permiti un credit avantajos

– nu ai un istoric bun de plata si nu poti accesa un credit auto fara Biroul de Credit

– nu doresti sa inchei contracte pe termen lung pentru ca nu stii care iti sunt perspectivele, tinand cont de contextul socio-economic actual

– ai nevoie de masina pentru un proiect anume, pe o perioada limitata de timp

– faci deplasari scurte si ai nevoie de o masina pentru aceasta perioada

– primesti o delegatie din afara si vrei sa le oferi o masina pentru deplasare pe perioada sederii in Romania

Daca vrei o masina pentru a pune pe picioare afacerea ta, poti lua in calcul si o astfel de solutie – inchirierea unui vehicul pentru o perioada redusa de timp.

In vremurile actuale, atat firmele cat si persoanele fizice, ezita sa incheie contracte pe termen lung, datorita lipsei de predictibilitate financiara pentru astfel de perioade.

Exista, e adevarat, si preconceptii in privinta leasingului auto, care-i determina pe patroni ori persoanele fizice care deruleaza activitati independente sa nu se lege la cap cu contracte incheiate pe perioada mari de timp, mai ales cand afacerile sunt mici si la inceput.

Iata cateva dintre aceste preconceptii legate de leasing:

– este scump

– este greu sa anticipezi ce se intampla pe perioade lungi de timp

– este o accesare complicata care iti mananca timp

– nu iti ofera flexibilitatea dorita

– este riscant sa pierzi si banii si masina daca ajungi in imposibilitatea de a nu-ti mai putea achita ratele

– oamenilor nu le convine ca platesc ca la un credit auto in rate si totusi masina nu este a lor

Contextul actual al vanzarilor si inchirierilor de masini

Cand vorbim de scaderea vanzarilor de masini, nu mai discutam de niste procente ingrijoratoare, dar peste care se poate trece.

Deja vorbim – asa se discuta in zona auto – despre posibile inchideri de fabrici, despre eventuale preluari si fuziuni.

Un lucru imbucurator s-ar putea sa fie consolidarea in piata a vanzarilor de masini electrice, pe fondul acestor scaderi ale vanzarilor.

Exista o presiune destul de mare privitoare la trecerea catre electrificare, aceasta e posibil sa se intensifice in perioadele urmatoare, daca se continua diverse programe guvernamentale de ajutorare in acest sector.

Daca ne amintim cat de greu si-au revenit vanzarile auto in zona europeana dupa recesiunea din 2008, putem avea o imagine destul de bine conturata asupra a ceea ce ne asteapta in viitorul apropiat.

Scenariile din aceasta zona iau in calcul pe langa inchideri de fabrice, cu concedieri masive si varii efecte directe si indirecte, si un avant al masinilor electrice.

Se pare ca tot acest context nefavorabil actual a afectat totusi si vanzarile de masini electrice, dar intr-o mult mai mica masura.

Ce se stie cu siguranta este ca in 2020, au fost inmatriculate cu 21,8% mai putine masini noi decat in anul anterior – informatie furnizata de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule – APIA.

Luna decembrie a fost cea care a salvat cumva anul in privinta vanzarilor auto, tinand cont ca in decembrie 2020 s-a inregistrat o crestere de 16,2% fata de aceeasi luna din anul anterior.

Ca sa va dati seama cum sta Romania in aceasta privinta, ne putem uita la alte tari europene – pe aceeasi statistica de vanzari din intreg anul 2020 si din luna decembrie a aceluiasi an: Franta – scadere de 11,8% in decembrie si de 25,5% per total an, Germania – crestere de 9,9% in decembrie si scadere de 19,1% per total an, Italia – scadere de 15% in decembrie si de 28% per total an, Olanda – crestere de 2,9% in decembrie si scadere de 20% per total an, Spania – in decembrie nu s-a modificat trendul fata de anul anterior, dar per total an s-a inregistrat o scadere de 32,3%, si in sfarsit UK – scadere de 10,9% in decembrie si o scadere de 29,4% per total an.

In prezent cele mai multe cumparaturi de masini sunt efectuate de catre firme, ele acoperind peste jumatate din totalul vanzarilor.

Inchirierile auto au avut si ele de suferit datorita reducerii calatoriilor turistice ori de afaceri si nu doar in Romania, peste tot in Europa si in lume.

Desi a avut o dezvoltare destul de mare in ultimii ani, piata de inchirieri auto isi cauta directii noi de evolutie, luand in calcul aceste provocari noi aparute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *