Invata sa iti valorifici singur cerealele!

Cerealele reprezinta aurul vegetal al tarii alaturi de paduri si de plantele medicinale in care se afla o intreaga farmacie.

Hranitoare, avand continut bogat in substante care faciliteaza digestia, ele trebuie valorificate la maximum de catre cel care a muncit sa obtina recolte mari. Gresim, daca dupa o asemenea truda le vindem pe lucru de nimic, din moment ce putem cumpara moara pentru cereale cu care facem minuni.

Eu locuiesc intr-o zona de deal, unde porumbul reprezinta principala cultura, alaturi de cartof si ceapa. De cele mai multe ori boabele sunt folosite in furajarea animalelor, in timp ce cocenii ajung pe foc sau in tomberoane. Cu o moara de cereale s-ar putea realiza niste furaje pe cinste din stiuletele intreg de porumb si s-ar scuti astfel cheltuieli si munca necesara curatarii boabelor.

Sa le duci la o alta moara din sat inseamna:
– sa pierzi timpul
– sa incarci sacii si sa ii descarci
– sa stai la rand, fiindca toamna este aglomeratie la moara
– sa platesti transportul, in cazul in care nu ai caruta sau masina. Daca ai masini, vei achita pretul combustibilului.

-sa-i platesti morarului pentru furaje sau sa ii dai uium, in functie de obiceiul locului.

Toata tevatura acesta dispare, daca ai moara ta si cu site speciale poti sa iti faci singur malai de calitate premium si pasat. Da, vei avea malai din porumb netratat, fiindca micii producatori nu il stropesc cu nimic nociv. O moara electrica iti face furaje si malai in cateva minute si nu iti ramane decat sa te bucuri in intregime de roadele muncii tale. Investind in ea iti asiguri de fapt o hrana sanatoasa pentru animale si pentru tine.

Din cand in cand este bine sa mai abureasca o mamaliguta de aur pe masa si sa ii simti gustul si parfumul, mai ales ca se pot face combinatii culinare delicioase cu ea:

  • lapte fiert in urma mamaligii
  • mamaliguta cu branza de burduf care se topeste si se intinde
  • mamaliguta cu ciulama de ciuperci sau de pui si cu sarmale.

Terciul luat inainte de a se mesteca mamaliga cu putin ulei sau lapte dulce este un remediu pentru raceala si tuse.

Ce zici, costa atat de mult o moara de cereale, incat sa te lipsesti de beneficiile ei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *