Raspunsuri la toate intrebarile tale despre paradontoza

Parodontoza este o afectiune foarte serioasa de care sufera, conform statisticilor, 50% din populatia globului, iar aceasta poate duce pana la pierderea dintilor daca nu este tratata. In schimb, in ziua de azi sunt disponibile mai multe tipuri de tratament, in functie de situatia prezentata, iar totul incepe, de regula, prin formarea gingivitei.

Gingivita si dezvoltarea sa
Afectiunile gingivale se pot dezvolta in liniste, fara sa ofere multe simptome pacientilor, insa, totusi, printre semne se pot numara inrosirea gingiilor, sangerarea acestora, sensibilitate, mobilitatea dintilor si nu numai. De obicei, aceasta se formeaza atunci cand placa bacteriana nu este indepartata zilnic de pe suprafata dentara prin periaj si astfel se transforma in tartru.

La randul sau, tartrul poate fi inlaturat doar in cabinetul stomatologic printr-o procedura numita detartraj, iar aceasta, alaturi de periajul profesional, poate fi o prima modalitate de tratament.

Diferite modalitati de tratament
Detartrajul nu este dureros, iar in cazul in care pacientii se confrunta cu dintii sensibili, se poate apela la anestezie pentru ca totul sa fie mai comod. Totusi, atunci cand gingiile nu mai sunt bine lipite de dinti si se formeaza pungute parodontale, poate fi nevoie de eliminarea lor intrucat acesta e un loc potrivit pentru adunarea bacteriilor ce ataca structura osoasa.

In schimb, in fazele mai avansate ale afectiunii, radacina expusa a dintilor poate fi atacata si nu mai are forta necesara pentru sustinere, astfel ca poate fi nevoie de apelarea la grefe, pentru protejarea dintilor si reducerea sensibilitatii. O alta modalitate de tratament a parodontozei este apelarea la grefele osoase pentru a intari zona care a fost distrusa in urma actionarii afectiunii, intrucat structura poate sa nu mai aiba puterea de sustinere a dintilor, astfel ca radacina se resoarbe in timp.

Aceasta e o procedura necesara si in cazul in care se doreste urmarea unei proceduri de restaurare a dintilor.

Prevenire parodontozei
La fel ca oricare alta afectiune a cavitatii orale, si parodontoza poate fi evitata prin adoptarea unei igiene orale riguroase, adica prin perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi si prin folosirea atei dentare, alaturi de apa de gura. De asemenea, se recomanda efectuarea periodica a unor controale la stomatolog, pentru ca acestia sa se asigure de prevenirea oricarei probleme, iar atunci cand e identificat vreun risc, acesta sa fie indepartat in cel mai scurt timp, atunci cand tratamentul e mult mai simplu, dar si mai accesibil din punct de vedere financiar.

One Response to “Raspunsuri la toate intrebarile tale despre paradontoza”
  1. Raluca January 12, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *