BIEFF 2019
Ajuns la cea de-a noua editie, Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF continua sa exploreze si sa promoveze experimentele inovatoare, printr-o ampla selectie de filme prezentate in premiera in Romania. Evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic revine pe marile ecrane din capitala, intre 6 si 10 Noiembrie, la Cinema Muzeul Taranului, Institutul Cervantes, Cinema Union, POINT si Cinema PRO.
Limitele personale, spatiul public si memoria se numara printre subiectele sondate in programele tematice ale uneia dintre cele mai asteptate editii. Premiate in marile festivaluri sau prezentate in prestigioase spatii de arta contemporana, filmele care sfidează barierele conventionalului propun modalitati alternative de raportare asupra realitatii.
Sub umbrela tematică Caught in the Frame, programul special Quinzaine des Réalisateurs – devenit deja tradiție pentru publicul BIEFF, revine în acest an cu cinci scurtmetraje prezentate inițial în celebra secțiune paralelă a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Firul roșu al acestei selecții este unul al cadrelor – sociale, geografice, politice și personale. Distrugând monștri, evadând din muzee, protestând, sau observând, protagoniștii filmelor învață cum să-și accepte sau depășească propria condiție.
După succesul primelor ediții, numărul titlurilor prezentate în programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, una dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului, se dublează în acest an. Selecția de scurtmetraje va depăși așteptările publicului, aducând pentru prima dată în România abordări surprinzătoare premiate la festivalurile de la Cannes, Berlinale, Locarno, Rotterdam, Sarajevo, Tampere și Clermont-Ferrand.
Un promotor al libertății totale de exprimare artistică, COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ – organizată discursiv în cinci teme curatoriale, relevante pentru societatea contemporană – reevaluează conexiunile noastre cu lumea înconjurătoare, de la anxietățile pe care le împărțim în spațiul urban la conceptele de apartenență și casă în ziua de astăzi, până la raportul între obligație și plăcere în contextele profesionale. Morgan Pokee, unul din selecționerii Quinzaine des Realisateurs, Florian Weghorn, programme manager Berlinale Talents și Ioana Dragomirescu, programatorul cinema-ului Elvire Popesco al Institutului Francez, vor desemna câștigătorii competiției după ce vor analiza cele 25 de scurtmetraje din programele: Labor of Love / Labor or Love, Longing and Belonging, Public Space and Urban Anxieties, The Human Flow: Home in the Age of Displacement, Healing Voices: Remembrance and Reenactment.