Bucharest Fashion Film Festival 2019 – “McQueen”

Bucharest Fashion Film Festival va avea loc in perioada 11 – 14 Aprilie 2019, la Cinema Elvire Popesco, Teatrul Odeon, Promenada si Fix | Botanical Bar. Aflat la a treia editie, BFFF 2019 este primul eveniment din Romania plasat la intersectia dintre fashion, film si advertising.

Festivalul pune bazele unui forum de discutie despre relatia dintre film si moda prin proiectii de scurt si lungmetraje, dezbateri si workshopuri. Programul include sectiunea competitionala, in cadrul careia sunt premiate cele mai bune filme de moda locale si internationale, proiectii de filme cult cu scenografie si costume spectaculoase si documentare despre personaje marcante din istoria modei. Lor li se adauga o expozitie multimedia, ce cuprinde o selectie curatoriata de fashion films, cine-concertul The Inferno Unseen, precum si o serie de mese rotunde.

Proiectat în premieră în România la Bucharest Fashion Film Festival, documentarul McQueen (2018) oferă o privire personală asupra vieţii și carierei regretatului designer Alexander McQueen. Regizorii Ian Bonhote și Peter Ettedgui îmbină interviuri exclusive cu prietenii apropiaţi și cu familia lui McQueen cu imagini de arhivă (și o coloana sonoră semnată de celebrul Michael Nyman), alcătuind astfel un portret palpitant al unui designer deopotrivă genial și torturat de propriii demoni.

„Show-urile mele vorbesc despre sex, droguri și rock’n’roll. Vreau să provoace entuziasm și piele de găină. Vreau atacuri de inimă. Vreau ambulanţe”, spunea Alexander McQueen, iar dovadă stau zecile de prezentări avangardiste pe care le-a orchestrat. În scurta sa carieră, McQueen a colaborat cu Tim Burton și Lady Gaga, a creat costume de scenă pentru David Bowie și a regizat videoclipuri pentru Björk. Documentarul McQueen (2018) este distribuit în România de Atelier de Film în parteneriat cu Argo Art Consulting.

Cine-concertul ediţiei, The Inferno Unseen (2017), pornește de la unul dintre cele mai intrigante proiecte din istoria cinematografiei: The Inferno (1964), filmul neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, considerat un maestru al suspansului și rival al lui Hitchcock. Având-o drept protagonistă pe Romy Schneider, filmul urma să spună povestea unei obsesii și a unei gelozii extreme care iau forma unor halucinaţii în care Marcel (Serge Reggiani) o vede pe tânăra sa soţie, Odette (Schneider) în ipostaze seducătoare.

The Inferno Unseen (2017) este o variantă reconstruită de Marketa Uhlirova, cercetătoare și fondatoare a Festivalului Fashion in Film din Londra și de compozitorul de muzică electronică Rollo Smallcombe, alături de colaboratori de la British Film Institute și Monocle. Smallcombe performează live la fiecare proiecţie, în cadrul show-ului Inferno Unseen, care a mai fost prezentat până acum la Barbican Center în Londra, Museum of the Moving Image în New York și Pallazzo Grassi din Veneţia.

Cea de-a treia editie a festivalului continua traditia inceputa anul trecut, aceea de a organiza o competitie internationala de fashion films. Peste 200 de filme de pe piata locala internationala s-au inscris in 2018, iar 50 dintre ele au intrat in competitie pentru cele doua premii: Cel mai Bun Film si Cea mai bună Productie Locala. Lor li se adauga anul acesta si un premiu special pentru inovatie: Fresh Perspectives.

Filme cult, documentare in premieră si un cine-concert spectaculos, surprizele BFFF 2019 nu se opresc aici. Tot la editia din 2019 publicul va putea descoperi si un colt de Virtual Reality, gazduit de Promenada Mall, un pretext excelent pentru initierea unei discutii despre folosirea noilor media si tehnologii in film si in procesul creativ, dar si o expoziţie multimedia curajoasa, ce cuprinde o selectie a celor mai interesante fashion films ale momentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *