Rocanotherworld face primii pasi pentru a deveni un festival Zero Waste

 Cea de-a sasea editie a festivalului Rocanotherworld, care va avea loc in perioada 23 – 27 iunie 2021 in Iasi, se alatura miscarii de constientizare si schimbare a comportamentului privind obiceiurile de consum. Pe langa scopul caritabil si cultural, evenimentul contureaza si obiective de sustenabilitate, prin care cei care participa la cele cinci zile de festival contribuie la un mediu curat si protejat. 

Conform statisticilor la nivel global, festivalurile produc aproximativ 24 000 de tone de deseuri, incluzand sticlele de plastic, resturile alimentare si vestimentare. La nivel local, Iasul, incepand cu 2017, si-a asumat ca oras o pozitionare zero waste, insa in 2019 colectarea separata era doar la un procent de 15,69%. 

Ca urmare a consecintelor grave produse de consum si risipa in urma evenimentelor mari, Rocanotherworld isi propune ca din acest an, cu sprijinul Kaufland Romania, sa adere la identitatea de Zero Waste Festival, astfel incat in urmatorii cinci ani sa poata reduce cu cel putin 75% deseurile produse atat in organizarea, cat si in desfasurarea evenimentului cu obiective si masuri specifice.

Principala activitate desfasurata in acest sens incepand cu acest an este informarea corecta a echipei de organizare, a partenerilor si a participantilor la festival despre demersul responsabil fata de mediu pe principii de prevenire, reutilizare, redesign si reciclare.

In cadrul evenimentului, organizatorii incurajeaza utilizarea materialelor sustenabile, colectarea separata a deseurilor pe cel putin 4 categorii (deseuri de ambalaj reciclabile, biodeseuri, ulei uzat, menajer) folosirea energiei regenerabile, precum si informarea si educarea publicului privind asumarea unui comportament responsabil fata de natura . In productia festivalului se vor utiliza materiale sustenabile si bio in ceea ce priveste signalistica si mobilierul, intrebuintarea logisticii anterioare si imbunatatirea acesteia prin metode sustenabile (revopsire bio),  urmarindu-se astfel eliminarea materialelor de unica folosinta. 

Atat in zona de food cat si in bar, vor fi inlocuite consumabilele de plastic cu cele biodegradabile, iar incepand din acest an iluminatul ambiental va fi sustinut de panouri solare, urmand ca la urmatoarele editii alimentarea cu energie regenerabila sa aiba o acoperite mai vasta. Un alt aspect important in indeplinirea obiectivelor Zero Waste este reducerea amprentei de carbon prin incurajarea participantilor sa se deplaseze cu mijloace de transport alternativ, prietenoase cu mediul: la intrarea in locatia Rocanotherworld vor fi montati suporti pentru parcarea de biciclete, vor fi programate rute regulate din si catre oras cu autobuzul si se vor promova initiative de ride sharing.

In cadrul misiunii sale asumate, festivalul pune un accent deosebit pe promovarea producatorilor locali si sustinerea vendorilor care folosesc principii sustenabile in realizarea materialelor comercializate in cadrul evenimentului.

Rocanotherworld #6 va avea loc la Iasi, la The Secret, in zona de agrement Ciric si aduce cinci zile de concerte cu 15 trupe, dezbateri pe teme culturale, activitati creative si recreative. Biletele si abonamentele sunt in numar limitat si sunt disponibile prin reteaua iabilet.ro: https://rocanotherworld.iabilet.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *