Les traducteurs (2019)

Cred ca au trecut cel putin doi an de cand nu am mai vazut un film psihologic / mystery / thriller bun. Nu stiu care este motivul mai exact. Posibil sa fie lipsa de inspiratie de la Hollywood. Spre norocul meu (si al vostru), filmele bune nu se fac doar in SUA.

Cu o poveste inspirata din fapte reale, Les traducteurs (2019) este genul de film pe care vreti sa il vedeti. O sa va tina in suspans, lucru care rareori se mai intampla, pana la final. O sa captiveze inca de la inceputul povestii si nu cred ca este posibil ca cineva sa se plictiseasca urmarindu-l.

Credeti ca puteti gasi vinovatul? Misiune aproape imposibila! Dar nu strica sa fiti atenti la toate detaliile si sa incercati sa il gasiti. Doar ca finalul s-ar putea sa va surprinda.

Avand in vedere ca a aparut in cinematografele din Romania, va recomand sa mergeti sa il vedeti. Sunt sigur ca o sa va placa. Nu cred ca ruleaza ceva mai bun in cinematografe in aceasta perioada. Nici in viitor nu sunt sanse prea mari sa apara ceva mai bun.

Povestea: Noua traducatori sunt angajati sa traduca simultan ultima partea a unei trilogii bestseller. Avand in vedere riscurile (piraterie), cei noua sunt “cazati” in buncarul unui fan al cartii si sunt rugati, pe perioada sederii lor, sa evite internetul sau orice alt fel de contact cu exteriorul.

Li se ofera doua luni ca timp de lucru, prima luna pentru traducerea propriu-zisa a cartii, a doua luna pentru corectare. Problema? Primele zece pagini ale manuscrisului top secret sunt publicate pe internet. Partea si mai proasta? Un hacker ameninta ca va dezvalui si restul povestii daca nu primeste o suma foarte mare de bani.

Cum a ajuns manuscrisul in mainile hacker-ului? Cine din cei noua traducatori este vinovat? Ramane sa aflati singuri…

Un lucru este sigur, editorul cartii va face tot posibilul sa transforme viata traducatorilor intr-un cosmar, pana in momentul in care vinovatul va fi gasit.

Traducătorii/ Les traducteurs are la bază câteva fapte reale din spatele romanului de succes semnat de Dan Brown, „Inferno”, care în 2013 și-a ținut traducătorii în locații secrete din Italia, despre care doar familiile lor știau, timp de două luni, pentru a înlătura riscul scurgerii manuscriselor. Fără acces la internet, având posibilitatea de a se consulta doar cu colegii prezenți în aceeași locație, cu vizite supravegheate la baie și păziți de personal înarmat, traducătorii lui Dan Brown au spus într-un interviu acordat celebrei publicații britanice The Guardian că este o experiență pentru care trebuie să fii foarte bine pregătit psihic. 

Filmul este distribuit de Independenta Film.
Independenta Film publica frecvent pe contul de Vimeo – https://vimeo.com/independentafilm/vod_pages/ –  filme din portofoliul companiei, cele mai vizionate titluri din luna ianuarie fiind La vie d’Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Love (r. Gaspar Noé), Nymphomaniac vol. 1 si vol. 2  (r. Lars von Trier), Perfetti sconosciuti (r. Paolo Genovese) sau It Must Be Heaven (r. Elia Suleiman). 

One Response to “Les traducteurs (2019)”
  1. Lux Pedia February 11, 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *