ACASA – Premiul ZFR pentru sectiunea Lungmetraj la TIFF 2020

Acasa, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, inmanat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de inchidere a Festivalului International de Film Transilvania, care a avut loc in Piata Unirii, sambata, 8 august.

Premiul in valoare de 10.000 de euro (constand in role de film si servicii de productie), oferit de Cinelabs Romania, a fost stabilit de juriul format din Dan Fainaru (critic de film), Edvinas Pukšta (selectionerul festivalului Black Nights din Tallinn) si Marcel Maïga (coordonator de programe pentru festivalul de documentare DOK Leipzig).

Produs de Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, „Acasă” a avut premiera națională la TIFF 2020  (31 iulie – 9 august, Cluj-Napoca), în cadrul Zilelor Filmului Românesc unde a fost primit cu căldură de un public numeros.

„Acasă”, povestea familiei care a locuit 20 de ani în Delta Văcărești, și care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății, a fost documentată, pe parcursul unei perioade de aproape patru ani, de regizorul Radu Ciorniciuc, directorul de imagine Mircea Topoleanu și scenarista Lina Vdovîi.

„Acasă” și-a început traseul festivalier la Sundance Film Festival unde a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary, obținând apoi Marele Premiu la DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition), Premiul Special al Juriului la Thessaloniki Documentary Festival și Marele Premiu (Golden Horn for the Best Director) la Festivalul Internațional de Film de la Cracovia, distincții care-i asigură eligibilitatea în cursa pentru o nominalizare la Oscar, în categoria „Cel mai bun film documentar”.

Documentarul „Acasa/ My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc, este produs de Monica Lazurean-Gorgan, prin casa de productie Manifest Film, in co-productie cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda). Filmul va fi lansat pe marile ecrane si ulterior pe HBO GO in cursul acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *