Casa Noastra / Utama castiga Trofeul Transilvania

Castigatorii celei de-a 21-a editii a Festivalului International de Film Transilvania au fost aplaudati sambata seara, pe 25 iunie, la Gala de decernare a premiilor, organizata in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Filmul Casa noastra / Utama, debutul regizorului Alejandro Loayza Grisi, a fost desemnat marele castigator din acest an si a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro. Productia boliviana i-a cucerit si pe spectatorii TIFF. In urma voturilor acordate de cinefilii prezenti la festival, filmul a obtinut si Premiul Publicului, in valoare de 2.000 de euro, oferit de MasterCard.

O poveste impresionantă despre un cuplu de crescători de lame care se confruntă cu seceta, Casa noastră/ Utama s-a remarcat prin ,,abordarea cinematografică simplă, curată și poetică a regizorului’’. Prezent la eveniment, acesta a urcat pe scena galei pentru a ridica Trofeul Transilvania, înmânat de actrița islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, membră a Juriului Competiției Oficiale, alături de regizorul Bogdan George Apetri, producătoarea Gülin ÜstÜn, regizorul Srdan Golubović și Carlos Rodríguez Ríos, Directorul Festivalului de Film de Autor din Barcelona.

Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 3.500 de euro, i-a revenit cineastului Guðmundur Arnar Guðmundsson, recompensat pentru ,,universul credibil, original si stralucitor” pe care a reusit sa il creeze in Fapturi de vis / Beautiful Beings. Pentru rolurile exceptionale din filmul Amanti de o noapte / The Night Belongs to Lovers, actorii Laura Müller si Schemci Lauth, au fost distinsi cu Premiul pentru cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim.

,,Un film ce pornește de la o bucată de viață concretă și firească, dar care ajunge să se transforme într-o subtilă și profundă viziune asupra existenței’’, Ficțiune despre viață/ Feature Film About Life (r. Dovile Sarutyte) a obținut Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de CEMACON. O Mențiune specială i-a fost acordată actriței Eszter Csonka, pentru rolul din filmul Tandrețe/ Gentle (r. Laszlo Csuja, Anna Nemes).

Gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, alături de jurnalista Amalia Enache, a fost transmisă live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al festivalului, oferindu-le iubitorilor de film de pretutindeni ocazia de a se bucura de la distanță de surprizele serii. Împreună cu cei peste 2000 de spectatori prezenți la eveniment, aceștia au savurat în direct cele două momente muzicale speciale oferite de The Mono Jacks și Mihail, și au admirat aparițiile pe covorul roșu ale invitaților. Printre aceștia s-au numărat actorii Marius Manole, Mălina Manovici, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, producătorii Ada Solomon și Claudiu Mitcu, sau vedetele de televiziune Andi Moisescu, Andreea Esca și Pavel Bartoș. David Popovici, înotătorul român proaspăt sosit de la Campionatul Mondial de nataţie cu medalii de aur la probele de 100 și 200 metri liber, i-a surprins pe cei prezenți cu un mesaj video de mulțumire adresat susținătorilor săi din Cluj-Napoca.

Un moment cu totul special a fost cel al discursului actritei Maia Morgenstern, castigatoarea Premiului de Excelenta. Miracol, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri, a obtinut Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru secțiunea Lungmetraj, in valoare de 10.000 de euro (constand in role de film si servicii de post-productie), oferit de Cinelab Romania. Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania i-a fost acordat Alinei Grigore, autoarea filmului Crai Nou, distins in 2021 cu Marele Premiu la San Sebastián.

Juriul ZFR a acordat și o Mențiune Specială filmului Om-Câine, în regia lui Ștefan Constantinescu. Cel mai votat film autohton la această ediție, Capra cu trei iezi, debutul lui Victor Canache, a fost distins cu Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara și înmânat pe scena galei de Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro, în servicii constând în echipament, cameră, electrică și grip oferite de CutareFilm, i-a fost acordat filmului Aurică, viață de câine, regizat de Mihai Dragolea. În aceeași secțiune, juriul a oferit și două Mențiuni speciale filmelor Moștenirea, regizat de Marian Fărcuț, și Fragmentări, regizat de Miruna Minculescu. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea ZFR, a fost cucerit de lungmetrajul Imaculat, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark.

Documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, regizat de Sebastian Mihăilescu, a fost desemnat câștigător al Premiului secțiunii What’s up, Doc?, în valoare de 2.000 de eurooferit de TenarisSilcotub. În aceeași secțiune, devenită competițională începând cu această ediție, a fost acordată și o Mențiune specială filmului Atlantida/ Atlantis, în regia lui Yuri Ancarani. Lista completă a premiilor poate fi consultată pe site-ul festivalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *