Castigatorii Bucharest Fashion Film Festival 2021

Intre 23 – 26 Septembrie s-a derulat in Bucuresti cea de-a 5-a editie a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din Romania aflat la intersectia dintre film, advertising si moda.

A cincea editie a Bucharest Fashion Film Festival a inclus o sectiune competitionala internationala, la care s-au inscris peste 100 de scurtmetraje de moda. In cadrul editiei din 2021, BFFF a oferit patru premii. Castigatorii au fost selectati de un juriu format din profesionisti din film, advertising si moda de pe scena locala si cea internationala: Grigor Devejiev – Creative Director Jam Project, Marley Hansen – curator Nowness, Marcin Kempski – fotograf de modă londonez, Sandra Bold – Global Creative Director Publicis si Ina Borcea – fashion editor Harpers Bazaar.

Preferatul publicului a fost AVENIR – Renew, Reduce, Reuse, r. Katharina Hingst. Fresh Perspectives, oferit unui film cu buget redus care abordează într-o manieră nonconformistă o temă relevantă a fost acordat scurtmetrajului Stories from a Twelfth Floor Hotel Room( r. Zheqiang Zhang) – un voiaj alegoric imaginat dintr-o camera de la etajul 12 în timpul lockdown-ului, realizat în colaborare cu Google Earth. “În primul rând, vreau să subliniez că l-am perceput ca pe un film perfect format, cu început, desfășurarea acțiunii și punct culminant. Dramaturgia filmului, alternanța temelor și scalei globale și locale, sinteza ingeniozității improvizate și imaginile grafice de calitate conferă filmului o atmosferă unică. Deosebit de impresionant a fost că provoacă emoție pe fundalul unei recenzii în miniatură a evoluției universului și umanității. Cred că este aproape imposibil să obții un efect similar pentru spectator fără a folosi performanța actoricească și oamenii drept componente principale ale filmului” a comentat Grigor Devejiev în legătură cu acesta. Mențiunea juriului pentru categoria Fresh Perspective a fost Manner, al designeriței și regizoarei daneze Marie Sloth Rousing, care propune o abordare conceptuală în explorarea limitelor obiectelor vestimentare.

Premiul Cea mai buna productie locala, acordat de Conceptual Lab by Theo Nissim, a mers catre  New fake top secret, co-regizat de Codrut Sebastian Neguț și Amalia Dobre, iar metiiunea juriului pentru Cea mai buna productie locala  a fost Veronica Now ( r. Gabriel Juduc).

The Art of Value ( r. Sylvie Weber) a fost declarat Cel mai bun fashion film in această editie.

Până pe 14 noiembrie, va mai putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană expoziția Based on a True Story: a Collaborative Investigation în care 7 artiști și designeri locali (Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guță, Giulia Crețulescu, Lucian Varvaroi și Robert Antoniac) au fost invitați să chestioneze autenticitatea în industria modei, dar și în spațiul personal, în ce privește modul în care hainele contribuie la proiecția propriei noastre identități. Conceptul curatorial se pliază pe tema celei de-a 5-a ediții a festivalului: transparența. Prin lucrărilor lor, artiștii aduc în atenție subiecte precum supra-mediatizarea celebrităților și utilizarea unor formatelor cu capacitate de viralizare adesea simplificatoare, supra-utilizarea limbajului în universul  promis de industriile de modă și beauty, influența modului în care sunt reprezentate femeile în media asupra psihicului colectiv sau stereotipii ale masculinității.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *