Cinevara #4 aduce capodoperele cinematografiei japoneze la Rezidenta9

Rezidenta9 anunta a patra editie CINEVARA #4: Summer in Japan. In programul curatoriat de Richard Peña, profesor la The School of The Arts, Columbia University, si fost director de programe al Film Society of Lincoln Center din New York, se regasesc anul acesta sase capodopere ale cinematografiei japoneze produse in ultimul secol de faimoasa companie de film Shochiku. Infiintata in 1895, Shochiku are in portofoliu filme ale celor mai importanti si inovatori regizori japonezi.

Evenimentul se va desfasura in perioada 14 iulie – 18 august, filmele fiind proiectate outdoor, in gradina Rezidentei9 (I.L. Caragiale 32), in fiecare joi seara, de la ora 21:00. Biletele au fost puse in vanzare pe Eventbook.ro.

Programul se va deschide pe 14 iulie, cu tulburătorul Tokyo Story / Poveste din Tokio, film regizat de Yasujirô Ozu în 1953. O meditație profundă despre relația dintre părinți și copii, Tokyo Story urmărește povestea unui cuplu de vârstnici care pleacă într-o călătorie prin Japonia pentru a-și vizita copiii. Dar aceștia par mai degrabă deranjați de prezența lor decât bucuroși să îi revadă.

Considerat un film de referință pentru estetica regizorului Kenji Mizoguchi, un obișnuit al festivalurilor de la Cannes sau Veneția, Povestea Ultimelor Crizanteme / The Story of the Last Chrysanthemums (1939) e bazat pe o serie de întâmplări reale: un tânăr artist, fiul adoptat al unui actor celebru, află că este apreciat doar pentru influența tatălui, nu și pentru talent. Decis să își ia destinul în propriile mâini, pleacă de acasă ca să-și construiască o carieră independentă. Îl urmează una dintre bonele familie, îndrăgostită de el într-un timp în care relațiile între clase sociale erau interzise. Povestea Ultimelor Crizanteme va fi proiectat joi, 21 iulie. 

Câștigător a nu mai puțin de șase trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, la Premiile Academiei de Film Japoneze în 1980, Răzbunarea este a mea / Vengeance Is Mine urmărește viața unui bărbat violent, fugărit de poliție prin toată țara. Scăparea lui pare a fi o femeie misterioasă, de care se îndrăgostește. Dar cât poate rezista iubirea dintre doi fugari? Filmul regizat de Shôhei Imamura (dublu câștigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes) va fi proiectat joi, 28 iulie.

Un gangster Yakuza, proaspăt eliberat din închisoare, este eroul filmului Floare Palidă / Pale Flower regizat de Masahiro Shinoda în 1964. Încercând să se acomodeze cu noile ierarhii ale violentei organizații mafiote din care face parte, gangsterul o ia sub protecția sa pe o tânără frumoasă și bogată, fascinată de viața underground din oraș. Filmul va fi proiectat joi, 4 august.

Bazat pe o poveste clasică japoneză, Iazul Demonilor / Demon Pond este o incursiune fascinantă în mitologia japoneză. Lacul de lângă un mic sat este populat de creaturi magice, care intervin in viața oamenilor aducând cu ele răzbunare, tragedii, dar și puterea iubirii adevărate. Filmul regizat de Masahiro Shinoda va fi proiectat pe 11 august. 

CINEVARA se încheie pe 18 august cu Povestea Crudă a Tinereții / Cruel Story of Youth (1960). Prin filmele sale, regizorul Nagisa Oshima este unul dintre inițiatorii „noului val” al cinematografiei japoneze, iar Povestea crudă a tinereții este un exemplu perfect pentru acest curent: un film intens, despre sexualitate, dragoste și relația toxică dintre doi tineri.

CINEVARA este un proiect al Fundatiei9 care se desfasoara la Rezidenta9 si este organizat cu sprijinul Groupama, Urban Monkey si Shochiku Film Studio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *