Cluj-Napoca este UNESCO City of Film

Cluj-Napoca a intrat in reteaua oraselor creative UNESCO, cu titulatura de City of Film, alaturi de Cannes (Franta) si Gdynia (Polonia), devenind primul oras din Romania membru al acestei prestigioase structuri internationale! Lista celor 49 de orase care se alatura retelei Creative Cities a fost publicata pe 8 noiembrie, trei dintre ele primind titulatura de City of Film. 

Cele 21 de orașe de film UNESCO se întind pe tot globul, din Japonia până în America de Sud, rețeaua încurajând parteneriatele și schimbul de idei. Fiecare oraș al filmului vine cu o moștenire cinematografică unică. În total, rețeaua de orașe creative UNESCO, creată în 2004, cuprinde aproape 300 de oraşe din peste 80 de țări. Rețeaua este concepută pentru a încuraja parteneriate mai mari între UNESCO și orașele creative din întreaga lume.

Clujul primește această titulatură în anul în care Festivalul Internațional de Film Transilvania(TIFF) a aniversat 20 de ediții, marcând două decenii în care a contribuit masiv la transformarea orașului într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural. Unul dintre cele mai importante festivaluri din regiune, TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, având ca obiectiv comun cu autoritățile locale, pe termen lung, transformarea sa într-un centru major de producție de film, care să atragă producători români și străini, investiții în economia locală și formarea profesioniștilor la nivel local.

Importanta pentru dezvoltarea acestui proiect este colaborarea din sectorul cultural din oras si participarea activa a culturii in abordarea dezvoltarii urbane, la care activitatea Centrului Cultural Clujean a contribuit semnificativ in ultimii 5 ani.

Orasul are potențialul de a-si reinvia propria istorie: la inceputului secolului XX, „Hollywood-ul transilvanean”, cum era supranumit Clujul, producea zeci de filme, sub conducerea lui Jenő Janovics, fondatorului studiourilor Transylvania. In acest sens, planurile pe urmatorii ani includ lansarea primului fondul regional de film din Romania, dezvoltarea studioului de film din cadrul Centrului Regional de Excelenta pentru Industriile Creative (CREIC) si stimularea industriei locale de film.

Extrem de atractiv ca situare geografică și cu zone urbane vechi care pot trece drept orice alt oraș istoric din Europa, Cluj-Napoca este singurul oraș din România care deține mai multe cinematografe de tip one screen funcționale și care atrag un număr mare de spectatori. Totodată, trei universități locale dețin specializări în domeniul media și arte vizuale: Universitatea „Babeș-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru și Televiziune,  Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Științe și Arte (Centrul de Cercetare pentru Studii de Cinema și Media) și Universitatea de Artă și Design.

Proiectul Cluj – City of Film a fost inițiat de TIFF și realizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, în consultare cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru și Televiziune,  Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Științe și Arte (Centrul de Cercetare pentru Studii de Cinema și Media), Universitatea de Artă și Design, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluster-ul de Industrii Creative, Centrul Regional de Excelenţă pentru Industriile Creative (CREIC).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *