Doua proiecte care au beneficiat de sprijinul programului FILM+ au premiera la TIFF 2021

Cinci tineri cineasti care au participat in programul FILM+ isi prezinta filmele la Festivalul International de Film Transilvania (23 iulie – 1 august), in cadrul sectiunii Zilele Filmului Romanesc. Doua dintre proiecte au beneficiat de sprijin direct in cadrul programului.

Lungmetrajul documentar „Omul cu umbra”, regizat de Dragoș Hanciu, participant cu acest proiect la modulul Work in Progress ediția 5 (2020) va avea premiera la TIFF 2021 pe 29 iulie, de la ora 22:00, la UBB Open Air, a doua proiecție fiind programată pe 31 iulie, de la 10:30 la Cinema Victoria. În centrul poveștii se află Gheorghe Blondă, tehnicianul laboratorului foto analog de la departamentul de film al UNATC București, care, sub semnul modernizării, urmează să fie înlocuit de noua conducere, punând capăt carierei sale de-o viață.

În procesul filmării acestui documentar hibrid observațional și participativ, Jorj pornește o prietenie neașteptată cu regizorul. În paralel cu protestele anticorupție din 2017 din România, filmul propune o privire umanistă asupra unei instituții care funcționează ca o oglindă a autorităților care conduc țara. Lupta lui Jorj de a-și păstra slujba devine o chestiune de viață și de moarte, mai mult decât o tranziție tehnologică așa cum o motivează conducerea universității.

Scurtmetrajul musical „Trecut de ora 8”, scris, regizat și montat de Alex Pintică – participant cu acest proiect la modulul Producție al primei ediții FILM+ (2016) – are, de asemenea, premiera în Zilele Filmului Românesc (29 iulie de la 21:45 la Iulius Parc Open Air, 30 iulie la Cinema Dacia Mănăștur de la ora 18:00 și 31 iulie de la ora 13:00 la Cinema Florin Piersic).

FILM+, programul de sustinere a productiilor cinematografice independente cu buget redus, invita cineastii la inceput de cariera din Romania, Serbia, Bulgaria si Republica Moldova sa isi inscrie proiectele la cea de-a VI-a editie (2021-2022).
Inscrierile se pot face online, prin completarea formularelor online de pe site-ul FILM+, pana pe 25 iulie! https://film-plus.ro/how-to-apply/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *