„Între revoluții”, selectat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

„Între revoluții”/ „Between Revolutions”, filmul regizorului Vlad Petri, va avea premiera mondială în cadrul secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale), care are loc în perioada 16 – 26 februarie 2023.

„Între Revoluții” este un film construit exclusiv din arhive și pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

Regizorul Vlad Petri a folosit imagini și documente de arhivă, dar și elemente de ficțiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, în care documentarul și ficțiunea se îmbină. Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Braniște și au ca inspirație scrisori din arhivele Securității și poeziile a două importante scriitoare din România și Iran – Nina Cassian și Forugh Farrokhzad.

Lungmetrajul românesc este unul din cele 28 de titluri selectate pentru programul principal al secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin din peste 2000 de filme din întreaga lume. Forum este o secțiune competițională și include filme ce propun o serie de reflecții asupra limbajului cinematografic, dar și asupra discursului socio-artistic, filme care au o estetică aparte. Berlinale este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume și atrage în fiecare an numeroși spectatori și participanți din industria cinematografică din peste 130 de țări.

Documentarul regizat de Vlad Petri este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Activ Docs, în co-producție cu Oliver Sertić – Restart (Croația) și Iran (anonim), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Doha Film Institute, Avanpost România, Chainsaw Europe Studio, Dacin Sara, UPFAR ARGOA, ICR, UCIN și este o producție realizată în colaborare cu Televiziunea Română. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *