Premiere romanesti si proiectii-surpriza la Divan Film Festival

Ajuns la cea de-a IX-a editie, Divan Film Festival anunta o selectie plina de surprize si premiere de neratat de-a lungul celor noua zile de festival, in perioada 24 august – 1 septembrie, in Craiova si Port Cultural Cetate. Printre acestea se numara proiectia in avanpremiera nationala a celui mai nou film regizat de Florin Serban, “Dragoste 1: Caine” si proiectia speciala a filmului “Morometii”.

Divan Film Festival (DFF) se va desfasura anul acesta sub tema “Balcanii viseaza”/ “Balkan Dreams”. Timp de noua zile, spectatorii aflati in Craiova si Port Cultural Cetate se pot delecta cu filme, teatru, concerte si demonstratii culinare.

Un alt moment special din programul Divan Film Festival il reprezinta proiectia filmului “Morometii”. In 2017, la 30 de ani de la lansarea celebrei ecranizari dupa romanul lui Marin Preda, Stere Gulea a inceput filmarile la “Morometii 2”, in satul Talpa din judetul Teleorman. Lansarea filmului va avea loc in luna noiembrie a acestui an, iar spectatorii Divan Film Festival vor avea ocazia sa vada un fragment consistent din acesta dupa proiectia “Morometii”. Evenimentul va avea loc in Gradina de Vara din Parcul Romanescu, Craiova, in prezenta unei parti a echipei.

Vești bune și pentru cei mici: “Străjerii” (regia Liviu Mărghidan), primul film românesc cu și pentru copii făcut după Revoluție, se va regăsi în programul Divan Film Festival. O producție inedită, care le amintește copiilor că joaca nu înseamnă doar tablete și telefoane, iar copilăria se trăiește cel mai bine în natură. Aflați în vacanță, în tabăra “Străjerii”, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață să se orienteze doar cu busola, escaladează munți, spun povești de groază în jurul focului de tabără și se îndrăgostesc.

Nici scurtmetrajele autohtone nu lipsesc din selecția festivalului. De la drame sociale foarte puternice, care vorbesc despre familie (“Liniște”, regia Alex Iureș), sau despre relațiile umane (“Iedera”, regia Sarra Tsorakidis), filme cu priză la public cu accente de comedie romantică (“Misterul unui caz simplu”, regia Vera Surățel) sau pline de elemente suprarealiste (“Atacul peștilor burete”, regia Vlad Dâmboviceanu), până la animații dark precum (“Cel mai bun client”, regia Serghei Chiviriga), toate sunt mostre ale unui cinema aflat în plină expansiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *