Premiile Gopo 2021: apel de inscrieri pentru documentare si scurtmetraje

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual in fata publicului si a industriei realizarile cinematografiei romanesti, anunta apelul de inscrieri pentru categoriile de documentar si scurtmetraj ale editiei cu numarul 15. Data limita a inscrierii: 9 aprilie 2021. Nominalizarile vor fi anuntate in luna mai.
Gala Premiilor Gopo 2021 va avea loc in luna iunie.

13 lungmetraje, de fictiune si documentare, lansate în cinema în cursul anului 2020 sunt eligible pentru a fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2021. Filmelele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare. 

Filme prezentate și premiate în marile festivaluri și apreciate de public se regăsesc printre producțiile eligible pentru titlul de Cel mai bun film românesc. Documentarele „colectiv”, nominalizat la două categorii la Oscar 2021 (Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar) și care a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Veneţia, „Acasă”, a cărui premiera internațională a avut loc la Sundance și care a câștigat peste 25 de premii, printre care Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF, alături de filme de ficțiune precum „Tipografic majuscul”, ce a avut premiera în secțiunea Forum în cadrul Berlinalei 2020, „Urma”, câștigător al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020, „5 minute” sau „Ivana cea groaznică sunt doar câteva dintre acestea.

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar in cazul filmelor care nu au beneficiat de proiectii in cinema mai mult de o saptamana) este necesara inscrierea filmelor romanesti care au avut premiera in cursul anului 2020 si care nu au beneficiat de difuzare in circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau in circuitul festivalier (national sau international). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile productiile romanesti care au fost prezentate in premiera pe marile ecrane, la TV sau in cel putin un festival competitiv (national sau international) in cursul anului 2020. Pentru ca acestea să fie luate in considerare de catre juriul care va decide nominalizarile, este obligatorie inscrierea de catre producatori.

Inscrierile au loc in perioada 18 martie 2021 – 9 aprilie 2021. 

Producătorii si realizatorii de film din Romania sunt invitati sa completeze fisa tehnica disponibila la urmatorul link: .

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna mai de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *