Premiile Gopo 2022: apel de inscrieri pentru categoriile de documentar si scurtmetraj

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care celebreaza si recompenseaza anual realizarile cinematografiei romanesti, anunta apelul de inscrieri pentru categoriile de documentar si scurtmetraj ale editiei cu numarul 16, programata in luna aprilie.
Data limita pentru inscrieri: 4 februarie 2022. Nominalizarile vor fi anuntate in luna martie.

24 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2021, îndeplinesc criteriile de eligibilitate și vor putea fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2022. Filmele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc la această ediție filme prezentate și premiate în marile festivaluri, precum  Babardeală cu bucluc sau porno balamuc,  distins cu Ursul de Aur în cadrul Berlinalei 2021,  Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu, desemnat în 2020 Cel mai bun regizor în secțiunea Encounters a prestigiosului eveniment cinematografic, Otto barbarul, prezentat în premieră mondială în Competiția Festivalului de la Sarajevo 2020 și distins cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj la TIFF 2021, filme cu succes de public precum Tabăra sau Tata mută munții,  dar și documentare foarte apreciate precum România sălbaticăIeșirea trenurilor din gară și Casa cu păpuși.

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar in cazul filmelor care nu au beneficiat de proiectii in cinema mai mult de o saptamana) este necesară inscrierea filmelor romanesti care au avut premiera in cursul anului 2021 si care nu au beneficiat de difuzare in circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau in circuitul festivalier (national sau international). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile productiile romanesti care au fost prezentate in premiera pe marile ecrane, la TV sau in cel putin un festival competitiv (national sau international) in cursul anului 2021. Pentru ca acestea sa fie luate in considerare de catre juriul care va decide nominalizarile, este obligatorie inscrierea de catre producatori.

Inscrierile au loc in perioada 17 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022.

Producatorii si realizatorii de film din Romania sunt invitati sa completeze fisa tehnica disponibila online: https://premiilegopo.ro/inscrieri. Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament.

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite in luna martie de un juriu de preselectie format din 11 profesionisti din domeniul cinematografic. Dupa anuntul nominalizarilor, peste 650 de profesionisti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor Gopo 2022, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firma de audit si consultanta PwC Romania, partener al Premiilor Gopo inca din 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *