„Spiral”, premiat la Festivalul de la Varsovia

Spiral / Spirala, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mentiunea Speciala a Juriului in Competition 1-2 la Festivalul International de Film de la Varsovia.

Sectiunea le este dedicata cineastilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj, iar premiul i-a fost inmanat cineastei pe 17 Octombrie, la gala de inchidere a celei de-a 36-a editii. Filmul cu Bogdan Dumitrache, Alexandra Borbély si Diána Magdolna Kiss in distributie si-a inceput traseul festivalier la Varsovia, unde a avut premiera mondiala.

Spiral este o dramă psihologică despre dificultatea de a lăsa în urmă trecutul și despre felul în care viața noastră și ciclurile naturii sunt profund legate. Bence și Janka trăiesc pe malul unui lac, întreținându-se din taxa pe care o plătesc cei care vor să pescuiască aici. Totul lor pare să curgă armonios în acest aparent paradis, însă relația lor începe să se deterioreze și, odată cu ea, în mod bizar, viața din jurul lacului.

„Imaginea lui György Réder e în armonie cu emoțiile personajelor și creează o atmosferă unică de liniște, departe de civilizație”, notează și Film New Europe, care descrie debutul Cecíliei Felméri drept „o operă matură”.

Vorbit in limba maghiara si filmat langa Budapesta, dupa un scenariu de Cecília Felméri, Spiral este produs de Inforg-M & M Film (Ungaria) si Hai-Hui Entertainment (Romania). Actorul Bogdan Dumitrache, care detine rolul central, a invatat replicile in maghiara cu ajutorul unui language coach. Lui i se alătura doua dintre cele mai apreciate actrite maghiare din noua generatie: Alexandra Borbély a castigat Premiul pentru Cea mai buna actrita al Academiei Europene de Film cu rolul din Despre trup si sufletOn Body and Soul, iar Diána Magdolna Kiss a jucat in filme precum Tall Tales, White God, Le Grand Cahier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *