TITANE, marele castigator la CANNES 2021, in cinema din 3 Decembrie

„Titane”, cel mai socant film al anului, ajunge in cinematografele din Romania din 3 Decembrie, distribuit de Independenta Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a starnit valuri de soc la Cannes, mai multi spectatori pierzandu-si cunostinta in timpul proiectiei. Filmul i-a adus regizoarei Julia Ducournau trofeul Palme d’Or, care astfel a devenit a doua femeie din istoria festivalului castigatoare a prestigiosului premiu. 

„În urma unei serii de crime misterioase, un părinte îşi regăseşte fiul dispărut cu zece ani în urmă. Titan: metal extrem de rezistent la căldură şi coroziune, potrivit pentru aliaje durabile.” Acesta este sinopsis-ul filmului pe care publicația americană The Hollywood Reporter îl descrie drept „impertinent și coios”, Sight and Sound ca „tandru și pervers romantic”, iar Collider spune despre el că este „un film bizar, amuzant, tandru, sexy, sângeros”.

„Titane” spune povestea unei tinere a cărei viață este marcată de un accident de mașină în care a fost implicată în copilărie, abundă în scene ultra-violente și atinge teme precum paternitatea, identitatea de gen sau relația om-mașină. Este cel de-al doilea lungmetraj regizat de Julia Ducournau (38 de ani), care a mai câștigat două premii la Cannes, atât pentru primul ei scurtmetraj, „Junior” (2011), cât și pentru filmul de debut, „Raw” (2016).

Protagonistii filmului sunt Agathe Rousselle (33 de ani), la primul ei rol in lungmetraj, si cunoscutul actor francez Vincent Lindon, castigator al premiului pentru cel mai bun actor la Cannes 2015 pentru rolul din „Legea pietei”/„La loi du marché”. Daca pentru rolul feminin, Julia Ducournau a cautat de la bun inceput o fata necunoscuta, rolul batranului tata practicant de bodybuilding a fost scris special pentru Vincent Lindon, un vechi prieten al regizoarei, avandu-l ca referinta pe Harvey Keitel in „Bad Lieutenant” al lui Abel Ferrara. 

În lunile următoare, Independența Film va aduce pe marile ecrane din România filme prezentate și premiate la Cannes 2021 – „Trei etaje”/ „Tre piani” (r. Nanni Moretti, data lansării: 7 ianuarie), „Cea mai rea fată din lume”/ „The Worst Person in The World” (r. Joachim Trier, data lansării: 4 februarie), „Un erou”/ „A Hero” (r. Asghar Farhadi, data lansării: 25 februarie), „Paris, arondismentul 13”/ „Paris, 13th District” (r. Jacques Audidard, data lansării: 11 martie), „Where is Anne Frank” (r. Ari Folman), „Cow” (r. Andreea Arnold)  -, sau la Veneția – „Madres Paralelas” (r. Pedro Almodóvar, data lansării: 1 aprilie), „L’événement” (r. Audrey Diwan), care o are în rolul principal pe românca Anamaria Vartolomei.

No Responses to “TITANE, marele castigator la CANNES 2021, in cinema din 3 Decembrie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *