Fat Tax – Taxa pe grasime

Probabil ca nu stiati asta dar in Japonia este aproape ilegal sa fii gras. Spun “aproape ilegal” pentru ca inca nu exista o pedeapsa pentru cei care depasesc greutatea normala in legislatia japoneza. Ramane de vazut daca asta se va schimba in viitorul apropiat.

Intre timp, din aprilie 2008 si pana in prezent, cei cu varste cuprinse intre 40 si 75 ani sunt obligati sa participe in fiecare an la o consulatatie medicala in care, printre altele, vor fi cantariti si li se va masura talia. Cei care depasesc dimensiunile optime vor fi introdusi in categoria “de risc” si li se va recomanda o consiliere pentru a rezolva problema.

Autoritatile locale si angajatorii trebuie sa asigure o participare de cel putin 65% din populatie la programul guvernamental. Si cu toate ca nu exista o amenda pentru cei care nu se incadreaza in limitele admise, angajatorii care au rezultate slabe in program trebuie sa plateasca cu 10% mai mult la contributiile pentru sanatate.

Planul japonezilor era acela de a reduce rata obezitatii cu 25% pana la sfirsitul acestui an.

Efectele? Multe companii japoneze ofera abonamente gratuite la sali de fitness pentru angajatii lor, cei cu greutatea peste limita admisa au sanse mult mai mici de a se angaja, rata obezitatii a scazut.

De ce se chinuie japonezii cu acest program? Pentru ca obezitatea poate avea un efect negativ asupra sanatatii, ducandla o speranta de viata redusa si la probleme de sanatate. Pentru ca obezitatea creste riscul de diverse afectiuni, in special boli de inima, diabet de tip 2, apnee obstructiva de somn, anumite tipuri de cancer, osteoartrita si astm.

Tocmai de aceea campaniile/tendintele americane gen Fat Acceptance si The Dad Bod sunt amuzante. Grasimea in exces dauneaza grav sanatatii. Faceti sport, nu mai mancati porcarii (fast-food, dulciuri, chipsuri), beti sucuri cat mai rar cu putinta, evitati zaharul. Este pentru binele vostru.

dad-bod

2 Responses to “Fat Tax – Taxa pe grasime”
  1. Ela October 18, 2015
  2. Daniel Urda October 18, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *