Competitia Cinepolitica 2018 – teme abordate
Festivalul International de Film Cinepolitica, singurul festival din Europa Centrala si de Est dedicat filmelor cu tematica predominant politica, lungmetraje, filme de fictiune sau documentare, revine intre 18 si 22 Aprilie, la Cinema Elvire Popescu si Institutul Balassi din Bucuresti.
Competitia reuneste cele mai noi si premiate filme cu tema politica, de la propunerea Bulgariei la Oscar pana la Marele Premiu al Juriului pentru documentar la Sundance.
Coruptie in Balcani, jihadism transmis din tata-n fiu, negocieri istorice si supravietuirea in Berlinul nazist sunt temele abordate in patru din cele sapte filme din competitia Cinepolitica.
“Gloria” / “Glory”, filmul tandemului bulgar Kristina Grozeva si Petar Valchanov, multipremiat la festivaluri de film importante din Europa, precum Locarno sau TIFF, este o parabola sociala ce exploreaza coruptia, diferentele de clasa si prapastia dintre zonele urbane si cele rurale din Bulgaria contemporana.
Asemanat de publicatia britanica The Guardian cu naturalismul pesimist al cinemaului romanesc si apreciat pentru montajul de tip documentar, “Gloria”, un film inspirat dintr-un caz real prezentat de presa bulgara, ne arata cum un muncitor balbait si binevoitor ajunge peste noapte victima sistemului corupt din tara vecina. Filmul a fost propunerea Bulgariei la Oscar in 2018.
Castigator al Marele Premiu al Juriului la Sundance, “Of Fathers and Sons”, documentarul regizorului sirian de origine kurda Talal Derki, ne face partasi intr-un mod brutal la intimitatea unei familii de fundamentalisti islamici. Vazut de The Hollywod Reporter drept “o privire intima asupra raspandirii jihadismului radical” si lipsit total de aparitii feminine, “Of Fathers and Sons” urmareste drama copiilor ale caror povesti de noapte buna sunt povesti cu martiri ai razboiului contra fortelor lui Assad.
Tot din selectia Sundance 2018 vine si “The Oslo Diaries”, documentar regizat de Mor Loushy si Daniel Sivan, care ne prezinta culisele acordului de pace istoric dintre Israel si Palestina, semnat in 1992, in secret, la Oslo. Filmul, deja achizitionat de HBO, abunda in inregistrari de arhiva, imagini care nu au mai fost difuzate, reconstituiri si interviuri cu oameni cheie ai acelor vremuri, cum ar fi presedintele Shimon Peres.
“The Invisibles”, o docu-drama germana regizata de Claus Raefle si filmata Joerg Widmer, care a semnat imaginea si pentru “Pina” si “Tree of Life”, ne spune povestea a patru tineri evrei care au supravietuit in Berlinul nazist utilizand identitati false. Dramatizarea povestile celor patru subiecti face din “The Invisbles” un hibrid de documentar si drama elaborata.