Castigatorii Galei Premiilor Gopo 2022

Marti, pe 3 mai, in Sala Ion Caramitru a Teatrului National ,,I. L. Caragiale’’ din Bucuresti, a avut loc cea de-a XVI-a editie a Galei Premiilor Gopo, in cadrul careia au fost celebrate performantele inregistrate de cinematografia romana in ultimii ani. Babardeala cu bucluc sau porno balamuc este marele castigator al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film. Protagonista lui, Katia Pascariu, a obtinut Premiul pentru Cea mai bună actrita in rol principal, oferit de Aqua Carpatica. 

Rodica Mandache, Mircea Diaconu, Adrian Titieni, Cezara Dafinescu, Vasile Muraru, Olimpia Melinte, Monica Bârlădeanu, Toma Cuzin, Elvira Deatcu, Rodica Lazăr, Andreea Grămoșteanu, Andreea Raicu, Dana Rogoz, Octavian Strunilă, Anca Dumitra, Cosmina Stratan, Dan Bordeianu, Emanuel Pârvu, dar și Ministrul Culturii, domnul Lucian Romașcanu și Primarul Municipiului București, Nicușor Dan, s-au numărat printre personalitățile care au acceptat invitația de a participa ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, prezentată și la această ediție de actorul Adrian Nicolae. 

Cele mai multe trofee au fost adjudecate de Malmkrog, care i-a adus cineastului Cristi Puiu Premiul pentru Cea mai buna regie, oferit de Banca Transilvania. Productia a fost premiata si pentru Cea mai buna imagine – Tudor Vladimir Panduru RSCCel mai bun machiaj si cea mai buna coafura – Dana Roseanu, Elena Tudor si Manuela TudorCele mai bune costume, oferit de Cellini Oanei Paunescu si Cele mai bune decoruri – Cristina Paula Ana Barbu.

Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal, oferit de Promenadaby NEPI Rockcastle, i-a revenit lui Bogdan Farcas, protagonistul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), film recompensat cu un trofeu Gopo si pentru Cel mai bun scenariu, oferit de Dacin Sara cineastilor Iulian Postelnicu si Bogdan George Apetri.

Ioana Flora a fost distinsa cu Premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul din Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghitescu), iar Alexandru Potocean a fost desemnat Cel mai bun actor in rol secundar, pentru rolul din Camp de maci (r. Eugen Jebeleanu), premiat la această ediție și pentru Cel mai bun debut

Romania Salbatica, filmul regizat de Dan Dinu, care exploreaza complexitatea naturii din tara noastra, a fost desemnat Cel mai bun documentar si a obținut alte doua trofee Gopo la categoriile Cea mai buna muzica originala – Alexei Turcan si Cel mai bun sunet – Dan Stefan RucareanuIoan Filip si Matei Vasilache.

Îndrăgita actriță Rodica Mandache a urcat pe scena Teatrului Național alături de Ministrul Culturii, domnul Lucian Romașcanu, pentru a anunța numele câștigătorului la categoria Tânără Speranță. Premiul oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim i-a fost acordat lui Laurențiu Răducanu, pentru imaginea lungmetrajelor După 40 de zilePoate mai trăiesc și azi și a scurtmetrajelor When Night Meets Dawn și Interfon 15Premiul RSC pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui Alexandru Sterian, pentru filmul Scara.   

La categoriile de scurtmetraj, premiile au fost oferite filmelor Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (r. Carina Gabriela Dașoveanu), desemnat Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, și Același vis (r. Vlad Petri), recompensat cu trofeul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Another Round/ Încă un rând (r. Thomas Vinterberg), distribuit de Bad Unicorn, iar Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office a fost acordat anul acesta lungmetrajului Tabăra, regizat de Vali Dobrogeanu.

Momente unice în seara Galei au fost prilejuite de prezența a doi dintre cei mai valoroși actori din România, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, omagiați cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia. Trei Premii Speciale pentru activitatea lor îndelungată și excepțională în lumea filmului au fost acordate asistenților de cameră Pompiliu AvramMihai Mihăilescu și Constantin Nica. Ele au fost înmânate de primarul Capitalei, Nicușor Dan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *