Filmul românesc Libertate, premiat la Sarajevo Film Festival

Inspirat din fapte reale, Libertate spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. Filmul va intra în cinematografele din România în 6 octombrie, iar începând cu 25 august echipa filmului va fi prezentă la o serie de avanpremiere în peste 40 de orașe din țară, la Alba Iulia, Odorheiul Secuiesc, Sibiu, Buzău sau Brăila. 

Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.”  Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo. Premiul constă în sprijin pentru distribuția filmului în peste 3000 de cinematografe din toată lumea și popularizarea acestuia printre spectatori.

Regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Bujgoi Giurgiu, scenarista Cecilia Ștefănescu și actorii Alex Calangiu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo și Ionuț Caras au participat la Festivalul de la Sarajevo, unde Libertate a avut parte de mai multe proiecții și întâlniri cu publicul și cu presa. Publicația internațională Cineuropa scrie: „Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor”.

Din distribuția filmului mai fac parte Alexandru PapadopolAndi VasluianuMirela Oprișor, Leonid Doni sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.
 
Libertate a avut premiera națională la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a câștigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.

Festivalul de Film de la Sarajevo este cel mai important și cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est. A fost fondat în 1995, în timpul asediului orașului Sarajevo din timpul războiului bosniac.

No Responses to “Filmul românesc Libertate, premiat la Sarajevo Film Festival”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *