Opt dintre cele mai de succes filme palestiniene recente, disponibile online in perioada 3 – 5 decembrie

Opt dintre cele mai de succes filme palestiniene recente vor putea fi vazute online in perioada 3 – 5 decembrie, in cadrul celei de-a patra editii a Festivalului Filmului Palestinian din Romania, desfasurata in format hibrid.

Dupa ce publicul din Bucuresti a putut viziona filme palestiniene noi intre 25 si 28 noiembrie la Cinema Muzeul Taranului, in cadrul primei parti a festivalului, acum cinefilii din intreaga tara vor avea sansa sa descopere cinematografia palestiniana si sa afle mai multe despre realitatile palestiniene prin intermediul unor documentare si filme de fictiune.

Timp de trei zile, de vineri si pana duminica, pe platforma Eventbook, vor fi disponibile un lungmetraj de fictiune, patru documentare de lungmetraj si trei documentare de scurtmetraj, toate selectate la mari festivaluri internationale. In paralel, pe pagina de Facebook a Festivalului Filmului Palestinian, publicul va avea posibilitatea sa urmareasca interviuri cu cativa cineasti palestinieni.

„Strainul” („The Stranger”, 2021), debutul regizorului Ameer Fakher Eldin, a avut premiera mondiala in sectiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Venetia si a fost ales propunerea Palestinei pentru Premiile Oscar. Filmul urmareste un doctor fara licenta din inaltimile Golan ocupate, a carui viata se schimba atunci cand intalneste acidental un soldat ranit in razboiul din Siria. „Strainul” se concentreaza „pe un barbat complesit de o criza existentiala atunci cand se confrunta cu absurdul”, a scris Cineuropa.

Documentarul „Asa cum vreau” („As I Want”, 2021), realizat de regizoarea palestiniana Samaher Alqadi, urmareste protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunile sexuale care au avut loc in Piata Tahrir in timpul manifestatiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revolutia de la Cairo. Filmul a avut premiera mondiala in sectiunea Encounters a editiei din acest an a Festivalului de la Berlin.

„Despre pamant si paine” („Of Land and Bread”, 2019), de Ehab Tarabieh, este un documentar de montaj rascolitor, realizat din zeci de inregistrari facute in ultimii ani de palestinieni cu intimidarile si umilirea cu care se confrunta in fiecare zi in Teritoriile Ocupate. Filmul a fost inclus in selectia a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare – IDFA, Ji.hlava si Visions du Réel.

In emotionantul „Inca o saritura” („One More Jump”, 2019), regizorul italian Manu Gerosa reda suferinta si frustrarea tinerilor palestinieni din Fasia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Documentarul a avut premiera mondiala la Festivalul Visions du Réel.

In tulburatorul „Ambulanta” („Ambulance”, 2016), selectat la CPH:DOX, IDFA si Ji.hlava, tanarul regizor Mohamed Jabaly a urmarit un echipaj de pe o ambulanta din Gaza in interventiile de salvare din timpul bombardamentelor din 2014.

Tema exilatilor si refugiatilor este discutata in trei documentare de scurtmetraj:  „Gaza mea online” („My Gaza Online”, 2020), al aceluiasi Mohamed Jabaly, „Falafala” (2019) si „Fiul strazii” („Son of Streets”, 2020), ambele de Mohammed Almughanni, un alt reprezentant al unei noi generatii de cineasti palestinieni.

Biletele si abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Mai multe informatii pot fi gasite pe pagina de Facebook a festivalului si pe site-ul palestinianfilmfestival.org.

FFP isi propune sa ofere publicului din Romania sansa sa vada in premiera cele mai apreciate filme palestiniene recente si sa ii cunoasca pe cei mai importanti cineasti palestinieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *