Vineri incepe Bucharest Fashion Film Festival 2020

Cea de-a patra editie a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din Romania plasat la intersectia dintre fashion, film si advertising, incepe vineri, pe 6 Noiembrie 2020. Evenimentul se va desfasura exclusiv online, pe site-ul bucharestfashionfilm.ro si pe platforma TIFF Unlimited.

Alături de documentarele Martin Margiela In His Own Words (r. Reiner Holzemer) și The Disappearance of My Mother (r. Beniamino Barrese), spectatorii vor putea urmări 4 filme cult din anii ‘70 reunite sub tema CAMP. Acestea fac parte din secțiunea lansată anul acesta, Dressing the Cinema, în cadrul căreia vor fi prezentate lungmetrajele Celine and Julie Go Boating (r. Jacques Rivette), Beware of A Holy Whore (r. Rainer Werner Fassbinder), Ticket of No Return (r. Ulrike Ottinger) și Jubilee (r. Derek Jarman). Cele 6 filme vor fi disponibile pe TIFF Unlimited, cu un timp de vizionare de 72 de ore.

Pe site-ul festivalului, bucharestfashionfilm.ro, publicul va putea urmari peste 40 de fashion films selectate in competitia oficiala. Lor li se alatura sectiunea Dressing the Body, cu o selectie de scurtmetraje care aduc o perspectiva socio-antropologica asupra relatiei dintre haina si purtator, explorand tensiunea dintre haina ca mască si haina ca mijloc de expresie. Tot pe site va fi disponibil si Podcastul Dress Codes, un episod pilot ce cuprinde un interviu cu Magda Craciun, doctor in antropologie sociala, despre capitalul simbolic al hainelor si un colaj al scrierilor designerului Ana Alexe, interpretate de actrita Ilinca Hărnuț si montate pe un soundscape de Diana Miron. 

Bucharest Fashion Film Festival continuă și anul acesta demersul său de a pune bazele unui forum de discuții despre relația dintre film și modă, cu workshop-uri și dezbateri la care participă profesioniști internaționali și locali din lumea filmului, a modei și a publicității. În sincron cu tema festivalului de anul acesta, sâmbătă, pe 7 noiembrie, de la ora 17:00, va fi transmisă livestream pe Facebook o discuție între Fabio Cleto și criticul de film Călin Boto despre estetica Camp în film și în designul de costum. Fabio Cleto predă istorie culturală și literatură engleză la Universitatea din Bergamo. O autoritate internațională când vine vorba despre teoria și practica CAMP, interesele sale de cercetare includ studii culturale, teorie queer, gen și sexualitate, teorie critică și politica reprezentării, ficțiunea de fin de siècle până la ficțiunea postmodernistă.

Duminică, 8 noiembrie, de la ora 16:00 regizorul David McGovern va susține un masterclass despre viitorul filmului de modă. Timp de două ore, acesta va oferi recomandări despre cum se pot face filme de impact cu bugete reduse, cum ar trebui comunicate valorile sociale și sustenabile, dar și câteva direcții despre modul în care pandemia ar putea schimba filmul de modă. Folosind atât abordări experimentale lo-fi, cât și producții de înaltă calitate, David McGovern explorează prin filmele sale cum se simt anumite concepte și cum ar putea fi transformate- printre acestea luxul, moralitatea, bunul simț sau noile masculinități. Pe lângă lucrările sale digitale și instalațiile video, el interoghează viitorul imaginii în mișcare prin ateliere, prelegeri și spoturi pentru invitați la diferite festivaluri de film. Masterclass-ul este adresat celor din industria filmului și se va desfășura pe Zoom, cu acces pe bază de rezervare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *