Festivalul de Film Romanesc din Washington

Cincisprezece filme romanesti, detinatoare a 121 de premii internationale, vor fi prezentate la Washington, D.C., in cadrul Festivalului de Film Romanesc intitulat “Reinventing Realism — New Cinema from Romania”, care se va desfasura în perioada 13 mai – 14 iunie 2017.

Festivalul este organizat de Ambasada Romaniei în SUA, in parteneriat cu prestigioasele institutii culturale americane National Gallery of Art si American Film Institute, și cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la New York.

Invitati speciali:
– regizorul Corneliu Porumboiu (filmele Comoara, Politist, adjectiv si Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism),
– actorii Gheorghe Visu (filmul Caini), Toma Cuzin (filmele Aferim! si Comoara) și Andreea Vasile (filmul Fixeur).

După vizionarea filmelor vor avea loc sesiuni de intrebari si raspunsuri cu public la care vor participa protagonistii peliculelor cinematografice. De asemenea, la deschiderea festivalului va participa ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Ionut Vulpescu.

“Componenta de creaţie culturală, extrem de valoroasă, pe care a generat-o Noul Val al cinematografiei româneşti, contribuie la promovarea imaginii României, prin familiarizarea iubitorilor de film din capitala SUA cu cele mai recent premiate producții cinematografice românești. Pline de umor și autoironie, dar prezentând, în același timp, și situații dramatice, filmele înfățișează povești de viață care vor arăta publicului american o dezvoltare de excepţie a artei cinematografice”, consideră ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior.

“Începând cu finalul anilor 1990, un grup de regizori aventuroși din punct de vedere intelectual, au electrizat producția cinematografică românească postcomunistă cu un flux constant de scenarii pline de nuanțe și filme încărcate de un puternic realism care abordează probleme morale și ambiguități etice, creând alegorii pornite din circumstanțe banale.”, se arată în prezentarea făcută festivalului de National Gallery of Art.

Filmele vor fi prezentate la National Gallery of Art si AFI Silver Theatre and Cultural Center.

Programul complet:

Sursa: Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *