Castigatorii festivalului Film O’Clock

Festivalul International Film O’Clock, eveniment gandit ca o miscare culturala si interculturala cinematografica dar si de socializare internationala, prin care oameni iubitori de cinematografie din toate colturile lumii sa poata trai si impartasi experiente comune interesante, si-a incheiat prima editie pe 3 Martie, cu decernarea premiilor pentru competitia de scurtmetraje. In cele 5 zile ale festivalului proiectiile si evenimentele conexe au avut peste 4000 de vizionari. 

Celebrand filmele si aducand oamenii impreuna, Film O’Clock a propus o experienta culturala colectiva pentru iubitorii de film din cele 5 tari participante – Lituania, Romania, Grecia, Egipt si Africa de Sud. Astfel, s-au putut bucura de proiectii de film simultane, online, pe platforma Festival Scope si fizice, la Cinema Muzeul Taranului in Bucuresti, dar si de doua evenimente pentru profesionistii din industrie, care au adus in discutie patrimoniul cinematografic si oportunitatile de cooperare dintre tari, sesiuni de Q&A cu invitati speciali, moderate de criticul de film Cristi Marculescu si intalniri de socializare si de dialog intercultural online – numite National Cocktails. 

Competitia de scurtmetraje a inclus 15 titluri – o animatie, doua documentare si douasprezece fictiuni, cate trei din fiecare tara participanta si s-a concentrat pe filme ale caror autori impartasesc o viziune artistica puternica si, de asemenea, pe diferite forme de povestire cinematografica, reflectand valorile de baza ale festivalului – calitate si diversitate.

Scurtmetrajele din competitie au concurat pentru doua premii in bani, Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj in valoare de 1000 Euro, acordat producatorului filmului si  Premiul special oferit de organizatori, in valoare de 600 de euro, acordat regizorului cu o contributie artistica remarcabila la frumusetea cinematografiei contemporane.

In urma votului publicului, desfasurat online, scurtmetrajele Sunday At Five (r. Sherif El Bendary, Egipt) si The Mouse Story, (r. Miltiades Christidis, Grecia) au primit un numar egal de voturi iar premiul a fost impartit intre cei doi producatori. Filmul The Promised (r. Ahmed Elghoneimy, Egipt) a fost alegerea organizatorilor pentru Premiul Special

Unul dintre invitatii de seama ai festivalului a fost regizorul grec Vasilis Vafeas, al carui film Day Off (1982), a fost inclus in sectiunea filmelor clasice. Discutia efervescenta ce a urmat proiectiei s-a concentrat in jurul temei regizor-energie creatoare.

Toate discutiile cu invitatii speciali ai editiei inaugurale pot fi urmarite pe canalul YouTube al Festivalului. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *