ÎNTRE REVOLUȚII se va lansa în cinematografe pe 3 Noiembrie
Una dintre producțiile românești care au stârnit cea mai mare curiozitate și admirație anul acesta, docu-ficțiunea ÎNTRE REVOLUȚII, se va lansa în cinema din 3 noiembrie, distribuită de August Film.
Filmul, construit exclusiv din imagini de arhivă, urmărește povestea fictivă, dar inspirată din dosare de la Securitate, a două femei, colege la facultatea de medicină, separate de revoluții, care își unesc destinele prin scrisorile pe care și le trimit – Maria (voce – Victoria Stoiciu) și Zahra (voce – Ilinca Hărnăuț)
Lungmetrajul regizat de Vlad Petri a avut premiera mondială în secțiunea dedicată propunerilor neconvenționale din cadrul Berlinale – Forum – unde a primit Premiul Federației Presei Cinematografice (FIPRESCI). Aceeași distincție a primit-o și în cadrul Transilvania International Film Festival (TIFF), unde a fost distins și cu trofeul pentru Cel mai bun film în cadrul „Zilele Filmului Românesc”.
Acestor premii li se adaugă Mențiunea specială a juriului în competiția regională din cadrul ZagrebDox (Croația) și premiul pentru Cel mai bun film în cadrul festivalului Make Dox (Macedonia de Nord), precum și numeroase selecții în programul unor importante festivaluri internaționale – Thessaloniki FF (Grecia), CPH Dox (Danemarca), DocAviv (Israel), Krakow FF (Polonia), Sydney FF (Australia), Sarajevo IFF (Bosnia), DMZ IDF (Coreea), Sheffield Doc Fest (Marea Britanie) sau Festival du Nouveau Cinéma (Canada). Filmul a fost selectat pe lista scurtă pentru cel mai bun documentar din 2023 la Premiile Europene de Film.
„Pentru mine, Între Revoluții este un amestec organic de istorie și poezie. Este istoria neoficiala spusă din perspectiva a două femei care au fost prinse între două revoluții care le-au schimbat societățile pentru totdeauna.”, a spus Monica Lăzurean-Gorgan, producătorul filmului.
Filmul vine la nouă ani de la debutul lui Vlad Petri, Bucureşti, unde eşti? (2014), care a documentat primele mari proteste civice din România post-2010. În toată această perioadă, regizorul s-a ocupat de fotografie şi a realizat câteva documentare de scurtmetraj.
Scrisorile din film sunt ficționale și sunt imaginate de scriitoarea Lavinia Braniște. Monica Lăzurean-Gorgan (Acasă, my home; Nu mă atinge-mă; Chuck Norris vs. Communism) este producătoarea lungmetrajului, Dragoș Apetri, Cătălin Cristuțiu și Vlad Petri semnează montajul, în timp ce Filip Mureșan și Vlad Voinescu s-au ocupat de sunet.