Primele zece centre de plasmafereza din Romania vor functiona din 2023

Asociatia „Donam Plasma” anunta ca pe parcursul anului 2022 va deschide in Romania zece centre de plasmafereza, care vor colecta de la donatorii romani pana la 200.000 de litri de plasma anual, cantitate suficienta sa acopere necesarul fabricarii medicamentelor derivate din plasma, de care au nevoie pacientii romani: 1000 kg de imunoglobulina normala, minim 2000 kg de albumina si 40.000.000 UI factor de coagulare. 

Centrele vor fi operationale incepand cu primul trimestru al anului 2023, vor functiona in 10 mari orase ale tarii, iar investitiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea si operarea acestora se ridica la un total de aproximativ 52 milioane de euro. Toate fondurile vor fi asigurate de catre Asociatia “Donam Plasmă”, din sponsorizari si parteneriate cu diverse companii private cu experienta in colectarea si procesarea de plasma umana. Pe aceasta cale, Asociatia face un call to action catre toate companiile de profil care doresc sa se alature acestei initiative. 

Toate cele zece centre se vor supune procedurilor de autorizare si inregistrare in European Plasma Master File (PMF), astfel incat plasma umana colectata sa poata fi procesata in fabricile europene. Plasma colectata va fi proprietatea centrelor publice de transfuzie si va fi oferita producatorilor de medicamente derivate din plasma, in schimbul produselor finite necesare pacientilor romani. 

Necesitatea implementarii acestor centre vine in contextul in care, in Romania, peste 20.000 de pacienti romani au nevoie de tratamente cu medicamente fabricate din plasma umana, insa tara noastra a traversat, in ultimii ani, mai multe crize majore de aprovizionare cu imunoglobulina, in conditiile unui deficit global de plasma umana, care este materia prima din care se fabrica aceste medicamente de care depinde si viata pacientilor romani.

Până la sfârșitul lunii martie, comisiile consultative de evaluare, formate din medici, specialiști și reprezentanți ai pacienților, vor finaliza propunerile privind orașele și partenerii, astfel încât cel târziu la 30 aprilie 2022 vor comunica orașele și partenerii selectați.

Estimăm că în perioada mai 2022 – februarie 2023 se vor finaliza investițiile, respectiv selecția, instruirea personalului și toate procedurile de autorizare, astfel încât în luna februarie a a anului viitor să aibă loc prima colectare de plasmă într-un centru de plasmafereză autorizat European Plasma Master-File din România. Până cel târziu la finalul lunii noiembrie 2023 vor fi autorizate toate cele 10 centre, pentru a putea  deveni operațională întreaga capacitate de colectare de plasmă pentru fabricarea de medicamente.

,Eforturile noastre de a colecta plasma de la donatorii români și toate inițiativele care au condus spre acest lucru au început cu mai bine de 10 ani în urmă. Statul român nu a făcut progrese la acest capitol, nici atunci și nici în prezent, astfel că, am ajuns să fim singura țară din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fabricarea medicamentelor derivate. 

Îîn ultimii ani pacienții români care suferă de imunodeficiențe primare sau secundare, afecțiuni autoimune, boli neuro-degenerative au suferit complicații grave din cauză că nu au avut accces la tratamentele esențiale fabricate din plasmă umană. Consider că România are obligația să asigure pacienților români accesul la aceste tratamente ce le salvează viața. Soluția care s-a dovedit eficientă în mai multe țări UE este să colectăm plasmă umană de la donatorii români, pentru a fabrica toate aceste medicamente. 

Obiectivul nostru de a deschide o parte din cele 10 centre de plasmafereză, chiar în cursul anului 2022, este unul îndrăzneț; știm că vom întâmpina multe situații dificile, însă avem convingerea că alături de cadrele medicale din multe dintre actualele centre de transfuzie, respectiv împreună cu partenerii și sponsorii care ni se vor alătura în acest demers, vom reuși să construim cele 10 centre și să oferim, astfel, speranță pacienților români și o calitate a vieții mult mai bună’’ – a declarant Florin Hozoc, Președinte al Asociației Donăm Plasmă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *